Vinyl Story: Tutu a Mr. Jazzman po třiceti letech

Zářijový díl Vinyl Story je věnován 30. výročí vydání prvního alba kapely Tutu, Mr. Jazzman. Na nahrávku z roku 1991 zavzpomínal ve studiu pianista Boris Urbánek.

Boris Urbánek patří mezi přední české jazzmany. Spolupracoval například s Lubošem Andrštem, Peterem Lipou, Heidi Janků, Jazzovým orchestrem Ostrava (kde je dnes kapelníkem), je členem B Side Bandu atd. Dále se etabloval jako autor scénické a filmové hudby. 

V našem pořadu se věnujeme ale především jeho tvorbě a působení ve skupině Tutu. Ta vznikla v roce v roce 1987 a původní složení bylo: Boris Urbánek – klávesy, Ivan Myslikovjan – altsaxofon, Jenny Krompolc – baskytara, René Šimon – bicí nástroje. První nahrávky skupiny vznikaly pro Český rozhlas Ostrava.

V roce 1988 přichází do skupiny Michal Hejna (bicí nástroje) a skupina odehraje spoustu koncertů na jazzových festivalech, a to nejen v Československu. V témže roce dochází k legendárnímu setkání s Milesem Davisem a jeho kapelou ve Finsku na festivalu Pori, kde Davis osobně „posvětil“ Borisi Urbánkovi použití názvu Tutu pro jeho kapelu.

Posvěcení od Milese Davise

Setkání byla neuvěřitelná náhoda, jak vypráví Boris Urbánek: „Na letišti stál Miles, byl tam se svým synem, asi desetiletým, byli taková dvojka… Tak jsem sebral veškerou odvahu, šel jsem za ním a řekl jsem mu, že je můj hero, že mám strašně rád jeho muziku a že jsem založil kapelu a že bych jí chtěl dát název Tutu, jestli je to pro něj v pořádku. A on: Oh yeah, OK, Of course. Tak jsem mu navrhl, jestli by mi to mohl taky napsat. Tak mi do programu festivalu připsal: For TUTU Miles Davis. Bylo to velmi krátké, ale osudové setkání.“

V roce 1990 do kapely přišel kytarista Andrej Šeban, jenž byl následně autorem poloviny skladeb na debutu Mr. Jazzman, i když původně jazz hrát nechtěl.

„Já jsem Andreje potkal někdy v roce 86-7, když nás seznámil Peter Lipa, který dával dohromady partu mladých muzikantů, aby natočil novou desku. Andrej byl senzační kluk, takže jsme hodně trávili času u něj doma, poslouchali muziku, hodně se bavili o muzice a zjistili, že máme hodně společných rezonančních desek. Chtěl jsem mít v kapele svého Sterna, nebo svého Scofielda a Andrej byl přesně ten typ,“ vzpomíná Urbánek v rozhovoru.

První album

Pro skupinu Tutu byla deska Mr. Jazzman pomyslným vyvrcholením jejího vývoje. Skupina ji točila ve složení: Andrej Šeban – kytara, Jenny Krompolc – baskytara, Emil Frátrik – bicí, Michal Hejna – bicí, Ivan Myslikovjan – saxofon a EWI, jako host Pavel Plánka a samozřejmě Boris Urbánek – klávesové nástroje. Na desce se tak střídají dva bubeníci: Michal Hejna a Emil Frátrik.

V pořadu přijde řeč i na používání dechového syntezátoru EWI, který používal Ivan Myslikovjan, který ovšem po natočení alba odchází do Karel Gott Bandu, nebo na Borisovo tehdejší syntezátorové vybavení. Z něj do dnešních dnů Borisi Urbánkovi bohužel nezůstalo nic. „Ceny tehdejších nástrojů byly tak vysoké, že při každé výměně bylo nutné předchozí nástroje prodat,“ připomíná.

Boris Urbánek se kromě Davisova odkazu hlásí i k hudbě Marcuse Millera, Chicka Corey, Herbieho Hancocka, Keitha Jarretta, Adama Holzmanna, a možná trošku překvapivě k tvorbě skupiny SBB a především pak jejich frontmana Józefa Skrzeka. Dojde i na výčet členů pozdějších sestav: Roman Pokorný, Martin Gašpar, Marek Patrman, Marcel Buntaj, Marta Minárik, Michal Žáček a další.

Jako bonus zazní nahrávka natočená s Radkem Pastrňákem v Ostravském rozhlase, ještě před vydáním alba Mr. Jazzman. Jde o kompozici Johna Scofielda: You’re Under Arrest.

Spustit audio