Zemřel jazzman Jan Konopásek, český držitel Grammy

13. listopad 2020

V noci ze čtvrtku na pátek zemřela jedna ze zakladatelských osobností českého jazzu, saxofonista a flétnista Jan Konopásek (1931). Hudebník zemřel v nemocnici po dlouhotrvající nemoci, potvrdil Českému rozhlasu rodinný přítel, flétnista Jiří Válek. 

Jan Konopásek (1931) byl stěžejní osobností moderního jazzu v Československu ve druhé polovině 20. století. Začínal u Karla Krautgartnera, osudovým partnerem mu byl nicméně vibrafonista Karel Velebný. 

Čtěte také

Spolu zakládali průkopnické formace Studio 5 a S+H Q. Konopásek je také jedním z mála českých hudebníků, kteří se po svém odchodu do emigrace uplatnili ve špičkových amerických jazzových orchestrech.

„Šlo o posledního špičkového aktéra první vlny moderního českého jazzu, která se vzedmula při postupném uvolňování svěrací kazajky, již české kultuře nasadila komunistická totalita po roce 1948,“ vysvětluje autor Konopáskovy biografie Jiří Plocek.

Před dvěma lety vyšly u vydavatelství Galén Konopáskovy paměti Jazzová Odyssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi. Jeho vzpomínky jsou nejen obrazem muzikantského života, ale i svébytnou kronikou doby.

Takto Jan Konopásek vzpomínal na Karla Velebného (2018): 

„Mezi jeho spolužáky na gymnáziu patřily takové osobnosti jako třeba pozdější spisovatel Vladimír Škutina, výtvarník Lumír Čmerda či psycholog Stanislav Grof. Ale také dívka Jana, dcera popravené političky Milady Horákové,“ přiblížil Plocek.

Konopásek v roce 1965 emigroval, nejprve do Německa a později do Spojených států a do ČR se vracel s různou intenzitou až po sametové revoluci. Jeho nejznámější spoluprací bylo angažmá u Woodyho Hermana a účast na LP Thundering Herd oceněné Grammy v roce 1974.

Hudebníkův pověstný smysl pro humor se potvrdil loni na jaře, kdy do Českého rozhlasu přinesl po mnoha letech vrátit smoking, který mu byl zapůjčen v roce 1961 pro koncerty s JOČRem Karla Krautgartnera. Rozhlas jej také nedávno ocenil Cenou Gustava Broma. 

Poslední rozhovor s Janem Konopáskem pořídil Český rozhlas Jazz v roce 2018. Záznam tohoto pořadu, věnovaného skupině Studio 5, odvysílá ČRo Jazz mimořádně v sobotu 14. listopadu v 10 hodin

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související