Anatomové by měli radost: Esperanza Spalding a jejích 12 malých zaklínadel

2. leden 2019

Záměr věnovat každou z písní jedné části svého těla zní asi jako poněkud praštěný nápad. Však se také Esperanza Spalding musela na Facebooku hájit před fanoušky prohlášením „ne, já neberu žádné drogy“. Co zbude, pokud odbouráme slovní omáčku? Sledujte další Jazz Test!

Esperanza Spalding je specialistka na překvapení. Nedávno natočila desku za pouhých 77 hodin, navíc před zraky fanoušků, kteří ji mohli pomocí kamer sledovat online při práci. Tentokrát pro změnu premiérově publikovala dvanáct skladeb alba během dvanácti po sobě jdoucích dní na sociální síti.

Proč je těch Little Spells, Malých zaklínadel, právě dvanáct? Esperanza věnovala titulní píseň hrudní páteři. A pokud si vzpomenete na hodiny fyziologie, hrudní páteř má právě dvanáct obratlů. A pokud hádáte, že třeba píseň Thang, věnovaná bokům, bude houpavá a uvolněně taneční, máte pravdu.

Esperanza Spalding – 12 Little Spells v Jazz Testu ČRo Jazz

Nevšední téma by mohlo odpoutat pozornost od samotné muziky. Jenže přesně tohle Esperanza nedopustí. Skladby působí samy o sobě zajímavě a barevně, i pokud nemáte o koncepci písňového pásma žádnou potuchu.

Esperanza navíc komponuje opravdu neobvyklé, zajímavé melodické linky, přitom nejde o hudbu aleatorní. Jen je její skladatelská logika mnohem vrstevnatější, než by se na první poslech mohlo zdát.

Esperanza Spalding srší invencí: Sledujte Jazz Test její desky Exposure

Esperanza Spalding: Exposure v Jazz Testu

Nové album Esperanzy Spalding bylo vyprodané ještě před vydáním, hodně se o něm mluví. Stojí ale skutečně za to? Sledujte první díl Jazz Testu, videorecenzí ČRo Jazz!

Zároveň dokáže synkreticky spojit v jediné písni klasicizující postupy s rockem, ambient s funkem, jazz se sofistikovaným popem a nic z toho nezaskřípe.

Pěvecky a hráčsky exceluje, jako vždy. K tomu všemu si vybrala výborné pomocníky. Nápadný je především prověřený Esperanzin spoluhráč, kanadský kytarista Matthew Stevens, harmonicky vynalézavý a neváhající občas „přitlačit“ až k (jazz)rockové dravosti. Ale také skladatel a klávesista Rob Schwimmer, který prostřednictvím syntezátoru continuum fingerboard vytváří občas podklady málem „symfonické“.

Ať už je téma desky jakékoliv, Esperanza Spalding pořád tvoří nezaměnitelnou, výtečnou muziku. Dokáže nadchnout jak náročné posluchače, tak někoho, kdo prostě hledá kultivovanou zábavu.

Ale schválně nám napište, co dělá poslech alba 12 Little Spells s vašimi končetinami, boky nebo hrudníkem.

Podívejte se na klip k albu:

Jazz Test č. 25

Esperanza Spalding –12 Little Spells

Esperanza Spalding – zpěv, kontrabas, baskytara

Matthew Stevens – kytara

Justin Tyson – bicí nástroje

Aaron Burnett – saxofon

Burniss Travis – kontrabas

Corey King – sborový zpěv

Rob Schwimmer – syntezátor continuum fingerboard