Být synem Johna Coltranea? To břímě si nepřipouštím, říká Ravi Coltrane

Nést jméno Coltrane už v jazzovém světě něco znamená. Saxofonista Ravi Coltrane se se stínem slavného otce vyrovnává překvapivě dobře. Právě na Raviho tvorbu jsme se zaměřili v zářijovém Jazz Profilu, který si zde můžete poslechnout ze záznamu.

Ravi Coltrane se narodil 6. srpna roku 1965 v New Yorku, ovšem vyrůstal se svou matkou, pianistkou a harfenistkou Alice Coltrane, v Los Angeles, kam se rodina přestěhovala po Coltraneově smrti v roce 1967. A byla to přirozeně ona, kdo měl na jeho vývoj podstatný vliv. A to i díky svobodě, kterou mu dávala. 

„Nic nebylo plánované. Neříkala mi, co bych měl nebo neměl dělat, což bylo skvělé,“ vzpomíná Ravi. Na škole se zajímal o fotografii a film, hrál na klarinet ve školní kapele. Když mu bylo 16, musel se vyrovnat, tentokrát už bezprostředně a vědomě, s bolestnou ztrátou, když zahynul při autonehodě jeho o rok starší bratr John, mimochodem hráč na altku.

Po několika letech duševního hledání našel Ravi svůj smysl života v jazzu a saxofonu. Absolvoval kurzy v Kalifornském uměleckém institutu a táhlo ho to také k jeho kořenům, do New Yorku, kde sbíral zkušenosti a rady od bubeníka Rashieda Aliho i bubeníka někdejšího slavného Coltraneova kvarteta Elvina Jonese. Nikdy ho nepřestávala inspirovat jeho matka Alice. A byl to koneckonců Ravi, kdo ji vytrhl od duchovních povinností v ašramu a takřka po 30 letech dovedl do studia, aby společně natočili album Translinear Light

Raviho matka měla klasické hudební vzdělání, takže často slýchával Dvořáka, Rachmaninova nebo Stravinského. Jinak ovšem vyrůstal jako každý jiný jeho vrstevník s hudbou sedmdesátých a osmdesátých let, s Jamesem Brownem, Steviem Wonderem nebo s kapelou Earth, Wind & Fire. A třeba Charlieho Parkera slyšel poprvé ze samplu v písničce zpěvačky Chaky Khan.

„Šlo jistě o docela bizarní kontext, ale i tenhle malý střípek mě docela pobláznil,“ vzpomíná Ravi. V matčině sbírce desek pak objevil kompilaci Parkerových nahrávek pro vydavatelství Dial a Savoy a strávil u nich hodně času.

Dnes můžeme říct, že se o odkaz svých rodičů stará příkladně. Snaží se restaurovat otcův dům v New Yorku na Long Islandu a asi málokomu unikla informace o znovuobjeveném Coltraneově albu z 60. let, které s láskou a péčí produkoval. Ravi v současnosti žije v Brooklynu, odkud plánuje svá turné, vystoupení, nahrávání a kde skládá novou hudbu. V první dekádě nového milénia v New Yorku vedl i vlastní vydavatelství RKM Music.

Ravi Coltrane

Přestože má přirozeně blízko k hudbě svého otce, Ravi Coltrane se nikdy nestal jeho klonem a našel si své osobité místo v současném moderním jazzu. Svůj sólový debut v roce 1997 spojil s osobností Steva Colemana v roli producenta, v jehož formaci Five Elements mimochodem v počátcích své kariéry také často hrával, a výsledkem byla kvintetní deska Moving Pictures, na kterou navázalo album From The Round Box. Na obou je radost kromě Raviho poslouchat také dnes už zmíněného Ralpha Alessiho, nebo třeba pianistku Geri Allen. 

Být potomkem někoho tak slavného a vlivného jako byl John Coltrane je podle Raviho břímě výsostně vnější. „Není to něco, s čím bych každodenně musel bojovat. Nevyrůstal jsem s vědomím typu ‚Pane bože, můj otec byl John Coltrane, musím být skvělý.‘ Možná i díky tomu, že odešel tak brzy. Jsem prostě jen člověk odevzdaný hudbě. Začal jsem hrát na saxofon ze stejného důvodu jako 99% těch, kteří si zvolili tento nástroj. Protože slyšeli něco, co vzbudilo jejich zájem,“ říká.

Spustit audio

Související