Česká jazzová sklizeň 2013 – 4. díl

31. prosinec 2013

Pokračujeme v mapování jazzových alb roku 2013. Přinášíme čtvrtý díl seriálu Česká jazzová sklizeň 2013!

Ondřej Štveráček Quartet – The Form

Na svém druhém sólovém albu se saxofonista Ondřej Štveráček sešel s česko-slovenskou rytmikou Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicí) a s americkým klávesistou Brianem Charettem, který zde hraje na akustické piano. Hosty na albu jsou saxofonista Osian Roberts a trumpetista Miroslav Hloucal. Autorem skladeb je z poloviny Štveráček, dále jsou autorsky zastoupeni Hloucal, Charette, Baroš a Roberts.

Poslechněte si rozhovor s Ondřejem Štveráčkem o novém albu:

Bergljot – Solen avløser regnet som avløser solen Česko-norské trio pianisty Vojtěcha Procházky (též Vertigo) se přejmenovalo a natočilo album, jehož název v norštině znamená Po slunci přichází déšť, po kterém přichází slunce. Nahrávka vyšla jednak jako digitální download, jednak v Norsku na vinylové desce. Skupina v současné době hraje náročnou hudbu postavenou na improvizaci a minimalistických plochách a využívá syntezátory, elektronické a preparované nástroje.

 

Mocca Malacco – Aviation Mladý saxofonista Michal Wróblewski (1988) stojí v čele dvou skupin. Zatímco E Converso pracuje s prvky fusion, kvintet Mocca Malacco hraje „moderní instrumentální jazz, skladby vlastní tvorby, lichých taktů, podmanivých harmonií, hlubokých myšlenek a absurdních názvů“. Skupinu vedle kapelníka tvoří trombonista Štěpán Janoušek, kytarista Jiří Šimek, na baskytaru hraje Dan Panchártek a na bicí Martin Kuzma. V roce 2008 byla tato formace vybrána do finále mezinárodní soutěže Junior jazz a nyní jí vyšlo debutové album.

 

Martin Brunner Trio & Epoque Quartet – Morning Walks Pianista a skladatel Martin Brunner na svém třetím autorském albu naplno zúročil své zkušenosti ze studií klasické hudby a jazzu. Ve skladbě o osmi větách (plus předehře a mezihře) Morning Walks totiž oba tyto hudební světy propojil. Dílo psal pro dvě rovnoprávná komorní tělesa – jazzové trio a smyčcové kvarteto. Album spolu s Brunnerovým triem nahrál pražský Epoque Quartet.

 

Rajnošek B.and – For You

Saxofonista a hráč na další dechové nástroje Bharata Rajnošek je především vyhledávaným koncertním i studiovým spoluhráčem. Na konci října vydal své první čistě autorské album, stylově rozkročené mezi akustickým jazzem a elektrickým groovem. Kapele, kterou dále tvoří Jaroslav Friedl (kytara), Vít Pospíšil (klávesy), Petr Dvorský (kontrabas) a bicí (Otto Hejnic), dominuje Rajnošek, který se postupně představí jako hráč na flétnu, trubku, křídlovku, sopránový, altový, tenorový a barytonový saxofon.

Skip Wilkins Quartet – Czech Dreams Americký pianista Skip Wilkins spolupracuje se středoevropskými hudebníky od roku 2007 a v letech 2011—2012 přímo žil v Praze. V té době se potkal se třemi českými spoluhráči (Libor Šmoldas – kytara, Tomáš Baroš – kontrabas, Tomáš Hobzek – bicí) a natočil s nimi kolekci jedenácti autorských skladeb inspirovaných zážitky z Čech a Moravy a pojmenovaných téměř pravidelně střídavě anglicky a česky. Hosty na albu jsou Rostislav Fraš (saxofony) a Marie Puttnerová (zpěv).

 

Emil Viklický & Berenika Kohoutová – Berenika Meets Jazz Herečka a zpěvačka Berenika Kohoutová (1991) spolupracovala s pianistou Emilem Viklickým na swingových písních k televiznímu filmu Rytmus v patách. O čtyři roky později spolu natočili společné autorské album, na kterém se Viklický podílel jako skladatel a pianista a Kohoutová jako textařka a zpěvačka. Dále účinkují Petr Dvorský a Tomáš Hobzek a v roli hostů Miroslav Hloucal a Petr Kalfus.

Pozn. Další česká jazzová alba roku 2013 představíme v následujících dílech.

autor: Milan Tesař
Spustit audio