Česká jazzová sklizeň 2013 – 5. díl

7. leden 2014

V roce 2013 vyšlo v Česku neobvykle velké množství jazzových alb. Všechna je mapujeme v seriálu Česká jazzová sklizeň 2013. Nyní je zde již pátý díl.

Petr Kroutil Orchestra – Just The Way I Am „Je to výběr pestrý, od swingu přes francouzský šanson až po funk a smooth jazz, což mi sice mohou někteří kritici vyčítat, ale nějakým způsobem to přesně odráží můj rozháraný život a hudební vývoj.“ Těmito slovy představuje saxofonista Petr Kroutil album, s nímž mu vypomohli například Ondřej Kabrna (klavír, fender, varhany, akordeon), Vít Švec (kontrabas), Zdeněk Tichota (baskytara), Michaj Hejna (bicí) nebo Imran Musa Zangi (perkuse).

Štveráček Q + Fečo Family – Jazz na Hradě Jeden z posledních vydaných záznamů série Jazz na Hradě představuje Ondřeje Štveráčka společně s kontrabasistou Josefem Fečem a dalšími hudebníky především v legendárních skladbách jako Naima (John Coltrane) nebo Straight No Chaser (Thelonious Monk). Fečo přispěl autorskou skladbou Lenka, věnovanou manželce (v jiné verzi vyšla již dříve na albu 18 Days 2000 Miles Libora Šmoldase).

Saxofonista Ondřej Štveráček

Libor Šmoldas, Brian Charette, Tomáš Hobzek – SoulMates SoulMates je česko-americké trio, ve kterém tuzemské hráče Libora Šmoldase (kytara) a Tomáše Hobzeka (bicí) doplňuje zkušený americký varhaník Brian Charette. „Jsme mezinárodní kapela tří jazzových muzikantů, kteří mají rádi jak jazz, tak hudbu z ulice – soul, groove, funk, New Orleans, gospel,“ uvádí o sobě trojice, která si do pouhých dvou skladeb přizvala hosty: trumpetistu Miroslava Hloucala, saxofonistu Michala Wróblewského a kytaristu Lukáše Martinka. Autorem dvou třetin alba je Šmoldas, zbylé složil Charette.




Rudy Horvat Group – C4

Ostravský kytarista a skladatel Rudy Horvat nabízí kolekci deseti autorských skladeb. Základní sestavu kapely dále tvoří Jan Tengler (saxofon), Jenny Krompolc (baskytary) a Jenny Krompolc jr. (bicí), mezi hosty najdeme lídra skupiny Buty Radka Pastrňáka (kytara), Borise Urbánka (klávesy), Marcela Buntaje (bicí) nebo Romana Víchu (bicí).

Poslechněte si rozhovor s Rudy Horvátem o nové desce:

Wunder Bar Band – Hraje Stepního vlka Hermanna Hesseho Wunder Bar Band je fusion kapela v čele s kytaristou Martinem Žárským (v sestavě jsou dále ukulele, baskytara, příčná flétna, saxofony, dvě sestavy bicích, violoncello a housle). Cílem jejího alba bylo převyprávět hudebním jazykem slavný román Stepní vlk německého spisovatele Hermanna Hesseho, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok 1946. Skupina své album vydala nejprve jako fyzické CD, později je vystavila v digitálním formátu ke stažení zdarma.




Pozn. Další česká jazzová alba roku 2013 představíme v následujících dílech.

autor: Milan Tesař
Spustit audio