Česká jazzová sklizeň 2014 - 3. díl

16. prosinec 2014

Po týdnu pokračujeme v seriálu Česká jazzová sklizeň 2014, v němž postupně shrnujeme všechny české jazzové nahrávky, které v tomto roce vyšly.

NOCZ & Iva Bittová „Nic se neopravuje, vše se točí bez střihů na trvale zapnuté nahrávání,“ popisuje způsob práce česko-norského kvarteta NOCZ jeho člen, brněnský saxofonista Radim Hanousek. Skupina natočila rok po svém debutu Toys, Toys & Toys druhé album, tentokrát s Ivou Bittovou jako hostem. Autorem většiny skladeb je norský trumpetista Didrik Ingvaldsen, autorsky se na albu podílel také Hanousek. Autorkou obalu je mladá brněnská výtvarnice Natalie Perkof.

Karel Růžička & Frýdlant All-Stars – Milénium města jazzu Pianista a skladatel Karel Růžička je dlouhé roky ředitelem Letní jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantu. V roce 2014 si tato instituce připomněla 30 let od svého vzniku a severočeský Frýdlant současně slavil své tisící narozeniny. Při té příležitosti vyšlo album Růžičkových skladeb, které interpretuje příležitostně sestavená skupina Frýdlant All-Stars (mj. Jiří Stivín, Adam Tvrdý, Josef Fečo, Otto Hejnic, Petr Kalfus, Luboš Andršt nebo Pavel Razím).

B-Side Band – Meeting Point Instrumentální a první skutečně jazzové album brněnského bigbandu B-Side Band pod vedením Josefa Buchty obsahuje skladby autorů z prostředí Orchestru Gustava Broma (Josef Blaha, Josef Audes), ale také tvorbu současných autorů – saxofonisty Jakuba Červenky a pianisty Jiřího Levíčka, člena Robert Balzar Tria. Levíček na albu také hraje na klavír a je uveden jako „music supervision & assistant director“. Orchestr je sestaven ze zkušených hráčů se zkušenostmi nejen z jazzové oblasti (např. Hubert Ratschker na trubku, Antonín Mühlhansl a Pavel Zlámal na saxofony, Tomáš Vundrle Koudelka na kontrabas, Kamil Slezák na bicí).

03244664.jpeg

Martin Kratochvíl & Jazz Q – Temné slunce Temné slunce, filmové drama Otakar Vávry na motivy Krakatitu Karla Čapka, provázela hudba Martina Kratochvíla a jeho jazzrockové skupiny Jazz Q. Soundtrack nyní vyšel poprvé na CD, a to péčí polského vydavatelství GAD. Kratochvíl, který se krátce předtím vrátil ze studií v USA, využil zvuky analogových syntezátorů a dalších v té době moderních nástrojů. Současně se však inspiroval tvorbou velikána české filmové hudby Zdeňka Lišky.

 

Tres Quatros Kvintet – Small Talk Skupina Tres Quatros Kvintet vznikla v Brně v roce 2009. Tvoří ji saxofonista Petr Smékal, pianista Lukáš Duchoň, kytarista Jaromír Viteker, baskytarista Ondřej Klusáček a bubeník Michal Jirásek. Hrají energický instrumentální jazz, postavený především na barevném souzvuku saxofonu a elektrické kytary. Kapela zvítězila v roce 2013 v soutěži Mladí ladí jazz.

 

Ondřej Havelka – Kríze sem, kríze tam

Zpěvák, herec, režisér a propagátor swingu Ondřej Havelka oslavil v říjnu 2014 své šedesáté narozeniny. Při té příležitosti nadělil svým fanouškům nové album s názvem Kríze sem, kríze tam… a s podtitulem Stručný úlet od swingu k elektroswingu a zpět. Vedle swingových skladeb v autentické interpretaci totiž na CD zařadil i čtyři skladby v duchu dnes módního elektroswingu.

autor: Milan Tesař
Spustit audio