Česká jazzová sklizeň 2014 – 6. díl

8. leden 2015

Pokračujeme šestým dílem seriálu Česká jazzová sklizeň 2014, v němž postupně mapujeme všechny české jazzové nahrávky, které v daném roce vyšly.

Roman Pokorný – Eldorado Po poctě americkému kytaristovi Grantu Greenovi (Feelin’ The Spirit, 2013) natočil Roman Pokorný opět autorské album, na kterém vedle hry na kytaru uplatní překvapivě i svůj zpěv. Kromě toho si přizval do studia řadu hudebních přátel (Osian Roberts, Mátyáš Pribojszki, Jan Kořínek, Taras Voloshchuk, Marcel Flemr, Miroslav Hloucal, Jan JJ Jirucha, Miloš Dvořáček, Martin Šulc…) a výsledkem této spolupráce je kolekce přímočarých písní, ve kterých se jazz střídá s blues, rockem, funkem a dalšími styly.

Jazz Generation – 1 Skupina Jazz Generation z Broumova hraje především skladby kytaristy Jiřího Týfy. Na aranžích se výrazně podílí trumpetista Štěpán Přibyl, který kapelu v roce 2008 založil a dodnes stojí v jejím čele. Vedle jazzu, který má soubor v názvu, čerpají také z popu, jazzrocku, funku a latiny. Jazz Generation v současné době tvoří devět hudebníků. V minulosti skupina spolupracovala také se smyčcovým kvartetem, vokálním sextetem nebo s dětským sborem.

B-Side Band & Vojtěch Dyk – Deska Téměř současně se svým jazzovým instrumentálním albem Meeting Point připravil B-Side Band pro své příznivce ještě jednu novinku. Tentokrát jde o první studiový záznam spolupráce orchestru se zpěvákem Vojtěchem Dykem, který s B-Side Bandem vystupuje už čtyři roky a natočil s ním dvě koncertní CD. Deska obsahuje skladby Borise Urbánka, Ondřeje Brouska nebo basisty B-Side Bandu Tomáše Vundrleho Koudelky (jednu v aranžích Jiřího Levíčka), ale také píseň Karla Černocha Tržnice světa.

03244664.jpeg

Pavel Hrubý – Between The Lines

Pavel Hrubý (saxofony, basklarinet) jednak zcela sólově, jednak ve dvojicích se svými hudebními přáteli – Milošem Dvořáčkem (perkuse), Michalem Nejtkem (el. piano), Danem Šoltisem (bicí) a Františkem Kučerou (křídlovka, trubka, perkuse). V závěru alba navíc skladba Petera Gabriela Don’t Give Up v úpravě Štěpánky Balcarové pro Hrubého sopránový saxofon a osm dalších dechových nástrojů. Album pestré „prostorem, různými panoramaty a charakterem hudby“, jak zdůrazňuje jeho autor.

03286108.jpeg

Schifrin/Mendoza/Hasenöhrl – Dedicated Trumpet Concertos

Trumpetista Jan Hasenöhrl, zakladatel Českého národního symfonického orchestru, se věnuje vážné hudbě i jazzu. Na svém aktuálním albu hraje skladby, které přímo jemu věnovali skladatelé Lalo Schifrin (Delta Concerto) a Vince Mendoza (New York Stories). Jana Hasenöhrla, který na CD střídá trubku, pikolu a křídlovku, doprovází Český národní symfonický orchestr.

autor: Milan Tesař
Spustit audio