Česká jazzová sklizeň 2017 – 2. díl

30. listopad 2017

V našem každoročním seriálu mapujeme všechny jazzové nahrávky, na kterých se v uplynulém roce podíleli čeští hudebníci. Nicméně naše pojetí „jazzu“ je vcelku široké, a tak vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů. Čtěte druhý díl našeho shrnutí!

Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke – Země (Animal Music)

Český saxofonista Luboš Soukup, který už několik let žije v Dánsku, se na jazzové dílně pro profesionální hudebníky ve Vallekilde seznámil s beninským kytaristou Lionelem Louekem. Ten hrál jako zvláštní host na turné Soukupova Quartetu v roce 2017 a společně natočili také nové album s názvem Země. Nahrávka obsahuje osm saxofonistových autorských skladeb a úpravu české lidové Na Bílé hoře. Název alba tvoří paralelu ke staršímu Louekeho albu Gaïa.

Kolekce Karla Velebného (Indies Happy Trails)

Díky vydavatelství Indies Happy Trails se vydání na CD dočkaly zásadní nahrávky s účastí zakladatelské postavy českého moderního jazzu Karla Velebného. Kolekce osmi CD začíná nahrávkami souboru Studio 5 Ensemble z přelomu 50. a 60. let a končí reedicí zásadního alba skupiny SHQ Jazzové nebajky, natočeného v roce 1972.

Řada dále obsahuje CD Rodinná kronika s nahrávkami z let 1962–63, disk Ztráta nalezeného syna se suprahonskými snímky Karla Velebného z let 1966 a 1967, alba SH/Jazz Quintet, SHQ a přátelé, Motus a kolekci úprav lidových písní Týnom tánom v podání Jaromír Hnilička & Karel Velebný Tentetu.

Reedice nahrávek SHQ Karla Velebného

Kristina Barta – Ema 29 (Alessa Records)

Mladá česká pianistka a skladatelka natočila své debutové album ve spolupráci s rakouským producentem Peterem Guschelbauerem a v Rakousku CD také vyšlo. Základ nahrávky natočila autorka v triu s Janem Fečem (kontrabas) a Markem Urbánkem (bicí).

Jako hosté se na albu objevují Karel Růžička ml. (saxofon), Kryštof Tomeček (kytara), Miroslav Hloucal (trubka), dále dětský sbor ze ZUŠ Ratibořická v Praze 9 a výraznou roli zde hraje i americký vibrafonista působící v Berlíně David Friedman.

Kristina Barta

B-Side Band – 10 let (Bujo Art)

U příležitosti svých desátých narozenin vydal B-Side Band pod vedením Josefa Buchty profilové album, sestavené především z ukázek zajímavých spoluprací z let 2012–2016. V roli sólových zpěváků se představuje nejen „domácí“ Vojtěch Dyk, ale také Matěj Ruppert, Tereza Černochová a Roman Dragoun. Vzácnými hosty jsou americký zpěvák Kurt Elling, britská vokální skupina The Puppini Sisters a legendární New York Voices.

Ochepovsky – I’m The Wind (vlastní náklad)

I’m The Wind je debutové album Igora Ochepovského, ruského kytaristy a skladatele usazeného v Česku. Na nahrávce, na které se fusion a jazz mísí s prvky vážné hudby a dalších stylů, dále účinkují saxofonista Petr Kalfus, trombonista Jan Jirucha nebo trumpetista Miroslav Hloucal. Na bicí hraje Roman Vícha, na basu Ondřej Hauser a spoluproducentem alba je pianista Jan Steinsdörfer.

Cirilic – Memories Of Heaven (Golden Age Music)

Skupinu Cirilic založili v Praze ruský kytarista Kirill Yakovlev, ukrajinský kontrabasista Taras Voloshchuk a nizozemský saxofonista Cyrille Oswald. Tři roky po debutovém albu A Golden Age soubor vydal druhé album, na kterém se na postu alternujícího basisty představuje Miloš Klápště, za bicími se střídají Dušan Černák, Dano Šoltis, Petrak Sas a také původní bubeník skupiny Yonga Sun.

Jako hosté pak v jednotlivých skladbách účinkují také houslista Karel Holas a trumpetista Oskar Török. Do Yakovlevovy tvorby se vedle jazzu promítají i prvky elektronické a progresivní hudby, ambientu a world music.

autor: Milan Tesař
Spustit audio