Česká jazzová sklizeň 2017 ‒ 4. díl

11. prosinec 2017

Čtěte čtvrtý díl seriálu, v němž všechny letos vydané nahrávky mapujeme ‒ nechybí alba jazzových matadorů, ale i slibné debuty.

Konvička/Korman/Urbánek – Coming Homo (vlastní náklad)

Talentovaný pianista a skladatel Martin Konvička na své debutové album zařadil osm vlastních kompozic, které nahrál v triu se slovenským kontrabasistou Petrem Kormanem a s bubeníkem Markem Urbánkem (mj. člen Petr Beneš Quartetu nebo Kristina Barta Tria). CD vzniklo během jednoho dne v březnu 2017 ve studiu Divadla na Orlí v Brně. Rodák z Přerova Martin Konvička studuje na JAMU v Brně, kde se zabývá teorií improvizace.

Rostislav Fraš Quartet – Use the Moment (Animal Music)

V roce 2014 pozval saxofonista Rostislav Fraš na své turné italského pianistu Antonia Faraa a již tehdy vznikla myšlenka natočit společné album. Pozvání do studia pak přijal i americký bubeník Jeff „Tain“ Watts, známý například z nahrávek Branforda Marsalise nebo Michaela Breckera. Čtvrtým členem sestavy je kontrabasista Josef Fečo, Frašův dlouholetý spoluhráč.

The MUH Trio – Prague After Dark (JMood Records)

U amerického labelu JMood Records vyšlo album mezinárodního tria MUH, které tvoří italsko-americký pianista Roberto Magris, český kontrabasista František Uhlíř a bubeník Jaromír Helešic. Nahrávka obsahuje jazzové standardy, skladby z bebopové éry i originální kompozice. Trojice v tomto složení vystupuje od roku 2016.

Divergent Connections Orchestra – Odlet III (Ears & Wind Records)

Klarinetista a saxofonista Pavel Zlámal se vedle působení v rokenrolové skupině The Fireballs nebo v B-Side Bandu věnuje především improvizované hudbě v různých sestavách. DCO, v jehož čele stojí jako dirigent, je improvizační těleso, které vzniklo jako součást Zlámalova doktorandského výzkumu, který se zaměřoval na volnou improvizaci ve skupinové podobě. Jak kapelník říká, v orchestru „působí jazzmani, skladatelé, zvukoví experimentátoři i klasičtí hráči. Snažím se jejich přístupy kombinovat dohromady, stavět je do paralelních situací“.

Strom stínu & Bucinatores Orchestra (Polí5)

Dva soubory, rockový Strom stínu a čtrnáctičlenný jazzový Bucinatores Orchestra pod vedením Jana Jiruchy, se sešly na společné nahrávce. S výjimkou jedné Jiruchovy instrumentální skladby (Viktor Reznov) album obsahuje výběr písní z alba Stromu stínu Zimokruhy, které Jan Jirucha přearanžoval. Projekt vznikl již v roce 2012 u příležitosti oslav patnácti let skupiny Strom stínu, ale zachycení na CD se dočkal až o pět let později.

Josef Fečo & Young Gypsy Generation (Arta)

Zkušený kontrabasista Josef Fečo, známý z mnoha tuzemských jazzových uskupení nebo ze spolupráce se Zuzanou Lapčíkovou, si na své profilové album pozval mladé romské hudebníky. Na bicí hraje 17letý student Mezinárodní konzervatoře v Praze Martin Fečo, u piana se střídají čerství absolventi bakalářského studia na brněnské JAMU Andrej Farkaš, Dominik Klempár a Drahoslav Bango. Fečovy autorské skladby se na albu střídají s jazzovými standardy nebo s kompozicí Karla Růžičky.

autor: Milan Tesař
Spustit audio