Dano Šoltis až na dřeň: osm hodin ve vysílání

9. říjen 2023

Přední český bubeník Dano Šoltis bude dalším hostem speciálního programu „Den s…“ na Českém rozhlase Jazz. Ve vysílání bude po celých osm hodin, a to ve čtvrtek 12. října od 8:00 do 16:00.

Mezi klíčové kapely Dana Šoltise patří Vertigo, -123minut a samozřejmě česko-polská sestava MaBaSo. Nicméně výčet jeho spoluprací by byl zřejmě delší než tento článek: Arturo Sandoval, Vince Mendoza, Miriam Bayle, Jazz Dock Orchestra…

Předností nového pořadu „Den s…“ je, že přizvaný host tráví ve vysílání podstatnou část dne. Je tak dostatek času jít do hloubky a pobavit se o řadě hudebních ukázek, které hudebníkovi pouštíme. Také s Dano Šoltisem došlo na příběh jeho cesty k jazzu, začátky kapely Vertigo nebo řadu jeho bubenických vzorů.

Jedním z mnoha byl Art Blakey, který v programu také zazněl. „Jeho způsob hraní byl velmi energický, často to působilo až extrémním dojmem. Podle mě hrál o hodně hlasitěji, než hrají metaloví bubeníci dnes. Úžasné na něm je, že ho člověk pozná po pár taktech, a to je zásadní u každého muzikanta,“ řekl k zaslechnuté ukázce.

Dano Šoltis ve vysílání zavzpomínal i na nedávnou spolupráci Jazz Dock Orchestra se zpěvákem Kurtem Ellingem v roce 2021. „Patří k mým osobním heroes. A u něj jsem si opět potvrdil, že u zpěváků je zásadní tu kapelu takzvaně odpálit: odpočítat, jakýmsi způsobem ji nahodit. A Elling, ať už to byla balada nebo latina, to odpočítal vždy způsobem, že kapelu dokázal vždycky okamžitě vybudit,“ vzpomíná.

Šoltis je také pedagog, jehož rukama prošla pěkná řádka mladých bubeníků. „Mladší generace má o mnoho lepší možnosti než jsme měli my. Na druhé straně je to trochu prokletí: mají neomezený přísun informací a málokteří jsou schopni si věci vyposlechnout tak detailně jako my tehdy, když jsme měli jen jednu dvě desky,“ míní bubeník.

Den s… poslouchejte ve vysílání Českého rozhlasu Jazz vždy druhý čtvrtek v měsíci, od 8:00 do 16:00. Už nyní je znám také další podzimní host, kterým bude varhaník Ondřej Pivec (9. 11.) Pořad uvádí Petr Vidomus.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio