Emil Viklický & Pavel Hrubý: Co se stalo mezi námi

11. únor 2021

Ačkoli Emil Viklický s Pavlem Hrubým se potkávali osobně již delší čas, k hudební spolupráci došlo nyní poprvé. Na komorně laděném albu Between Us v nezvyklém složení piano a basklarinet. Právě o něm byla řeč v Jazzových novinkách.

„Při focení jazzových muzikantů v Karlíně před dvěma lety mi Pavel věnoval CD skladeb Zdeňka Lukáše,“ vzpomíná v rozhovoru Viklický na začátek spolupráce. „Nejvíc mě zaujala právě skladba s Pavlovým basklarinetem.“ Pianista v pořadu zavzpomínal také  na dnes takřka zapomenuté Duo Boemi di Praga, ve kterém hrál na basklarinet Josef Horák a na klavír Emma Kovárnová, jež pro něj bylo inspirativní v 60. letech. 

Jak Hrubý, tak Viklický mají bohaté zkušenosti s formátem dua. Konkrétně na této práci si Pavel Hrubý pochvaloval Viklického „schopnost harmonizace a reharmonizace“ v daném okamžiku přímo ve studiu. „Málokdy se stane, aby můj kolega do mé melodie hrál harmonie, které v duchu slyším. Jde o absolutní synchronicitu, pro kterou hudbu dělám,“ říká saxofonista a klarinetista. 

Na albu Between Us se nachází pět Viklického skladeb, tři Hrubého kusy, tři společné improvizace a jeden cover. „Přímo ve studiu vznikly nejen ony tři improvizace, ale vlastně tam vykrystalizovala i jedna moje psaná skladba. Objevil jsem ji až během natáčení v pouzdře basklarinetu, a nakonec se stala titulní věcí alba Between Us,“ dodává Hrubý. 

Zmíněným coverem je balada I Can’t Stop Loving You od countryového zpěváka Dona Gibsona, kterou zpívali Ray Charles, Roy Orbison či Frank Sinatra. Podle Viklického šlo o spontánně zařazený titul. „Vůbec jsem nepočítal s tím, že budu hrát sám, nic jsem si nepřipravil. Druhý den při poslechu nahrávek navrhl producent Alexej Charvát, ať každý nahrajeme jedno sólo. Přešel jsem z režie ke koncertnímu křídlu a ruce samy začaly hrát gospelovou verzi této skladby,“ říká Viklický. 

Kompletní rozhovor s oběma protagonisty alba najdete v záznamu pořadu. 

Spustit audio