Hot Line Jana Hály: Česká odpověď na fusion labelu GRP

První letošní vydání pořadu Vinyl Story věnujeme kapele Hot Line Jana Hály. Jak se na formát pořadu sluší, s hostem jsme se bavili o archivních nahrávkách této formace, především o první desce Just Now z roku 1990.

Jan Hála je hráč na klávesové nástroje, původně ovšem hrál na tubu. Je též skladatelem, aranžérem a v neposlední řadě pedagogem na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Byl členem orchestrů TOČR a FISYO. Působil v Českém rozhlase jako hudební režisér a producent. Z jeho velkého rozhledu a studiových zkušeností vznikl původně studiový projekt, který se představil premiérově na desce Just Now ‒ Právě teď, která vyšla těsně po Listopadu 89. 

Jeho skupina Hot Line je významným českým seskupením věnujícím se převážně fusion. „Začali jsme tvořit muziku, která se nám tehdy líbila, taková ta produkce GRP ‒ Dave Grusin, Lee Ritenour, Al Jarreau, Level 42 ‒ fusion muzika 80. let, to nás všechno hrozně ovlivňovalo a samozřejmě, když si to pustím zpětně, tak to tam všechno slyším,“ vzpomíná Jan Hála ve studiu. 

Původně studiová kapela

Hot Line je navíc projekt, který vznikl přímo v útrobách Českého rozhlasu, v karlínském studiu A. Vznikal původně jako seskupení studiových hráčů, kteří točili instrumentální hudbu pro Český rozhlas v 80. letech pod režijním a autorským vedením Jana Hály.

Jan Hála

Z těchto hudebníků vykrystalizovala sestava, která v roce 1989 natočila své první studiové album. Na nahrávce tedy najdeme jádro kapely: Jan Hála, Jan Buchar ‒ klávesové nástroje, Martin Kučaj ‒ kytara, Petr Venkrbec ‒ saxofon, Ivan Doležálek ‒ basa a zpěv a Michal Hejna ‒ bicí nástroje. Vedle instrumentálních skladeb deska obsahuje i zpívané písničky (Ivan Doležálek). 

Just Now je v diskografii Hot Line výjimečná tím, že mapuje celé předchozí období skupiny nejen kompozičně, ale též personálně. Najdeme zde téměř všechny hudebníky, kteří s původním studiovým projektem spolupracovali. Jsou mezi nimi jména jako: František Kop, Štěpán Markovič, Juraj Bartoš, Miroslav Surka, Milan Brázda, Andrej Šeban, Zdeněk Zdeněk, Imran Zangi, ale i zahraniční host, americký saxofonista Darryl Kennedy. 

Deska vznikala na přelomu změn nejen společenských, ale též v období relativního poklidu před bouřlivým příchodem digitálních nahrávacích technologií. Skupina Hot Line vydala celkem 5 alb, ale pouze toto první je na vinylu, točené ještě do pásu.

Točilo se analogově

O proměně technologií nahrávání hudby říká Jan Hála: „Abych pravdu řekl, já to tak moc neřeším, a nikdy jsem to neřešil. Mně se naopak ty moderní technologie líbily vždycky, přinášely nové možnosti. Samozřejmě spousta lidí třeba říkala, že cédéčka nehrajou tak plasticky jako elpíčka. Možná na tom něco je, ale já jsem prostě se zvukem cédéček spokojenej. Mně to vyhovuje, mně se to líbí.“

Na obalu desky Just Now pracoval Jan Buchar, který je původní profesí architekt. Na obalu je pak vyobrazen prchající saxofonista, kterým ovšem není ani jeden z účinkujících saxofonistů, ale osobně autor obalu.

V rozhovoru s Janem Hálou též zazní zmínka o jeho hráčských zkušenostech a jeho nástrojovém vybavení. Také v našem pořadu se vyznal k lásce k hudbě Joe Zawinula: „Samozřejmě mě ovlivnil i ve výběru nástrojů, sice jsem na ARP 2600 neměl, ale vlastnil jsem takový malý ARP AEX... používal jsem Fender piano, Yamahu DX 7.“

Jako sladkou tečku na závěr pořadu můžete slyšet skladbu z archivu Českého rozhlasu, která nikdy nevyšla na žádném hudebním nosiči. Jde o kompozici Jana Hály s názvem Karneval.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.