Jazz do kapsy, díl 4: Gastro jazz

24. květen 2022

Leckterý jazzový směr má své hrdé vlajkonoše a zásadní alba. K tzv. gastro jazzu se toho ale mnoho nedočteme, ačkoli se na něj hodně jazzmanů specializuje. Napravujeme to v dalším díle Jazzu do kapsy!

„Gastrojazz je typ jazzu, který je vhodný pro konzumaci jídla. Základní poznávací znamení gastrojazzu je, že u něj lidé konzumují nějaké jídlo. Ani ne tak samotní hudebníci, jako spíše publikum,“ vysvětluje v rubrice Rozhovor u klavíru doc. Petr Karban, doslova odborník na slovo vzatý.

Z gastrojazzu se stal nový underground, jazzový disent.

V rubrice Lick týdne jsme se vydali na jeden známý pražský parník a vyzpovídali jsme legendu gastrojazzové kytary, Mirka Líťo Holého. Došlo pochopitelně i na ukázku jeho oblíbeného licku.

Spustit audio

Související