Jazz do kapsy, díl 4: Gastro jazz
Leckterý jazzový směr má své hrdé vlajkonoše a zásadní alba. K tzv. gastro jazzu se toho ale mnoho nedočteme, ačkoli se na něj hodně jazzmanů specializuje. Napravujeme to v dalším díle Jazzu do kapsy!
„Gastrojazz je typ jazzu, který je vhodný pro konzumaci jídla. Základní poznávací znamení gastrojazzu je, že u něj lidé konzumují nějaké jídlo. Ani ne tak samotní hudebníci, jako spíše publikum,“ vysvětluje v rubrice Rozhovor u klavíru doc. Petr Karban, doslova odborník na slovo vzatý.
Z gastrojazzu se stal nový underground, jazzový disent.
V rubrice Lick týdne jsme se vydali na jeden známý pražský parník a vyzpovídali jsme legendu gastrojazzové kytary, Mirka Líťo Holého. Došlo pochopitelně i na ukázku jeho oblíbeného licku.
Související
-
Jazzové vaření s Yvonne Sanchez: Groove a polština v kuchyni
Tentokrát bude hostitelkou živelná Yvonne Sanchez – originální zpěvačka s polsko-kubánskými kořeny, která již od 90. let sídlí v Praze.
-
Jazzové vaření podle Rudyho Linky: Improvizace v hudbě i v kuchyni
Mezi novými pořady ČRo Jazz vyniká „dokumentárně-kulinářská“ série Jazzové vaření. Pořad spojuje dva zdánlivě neslučitelné světy.
-
Jazzové vaření s Dano Šoltisem: S vibrafonem v kuchyni
Hostitelem bude původem slovenský bubeník Dano Šoltis, který už od roku 1999 působí v Praze. Jazzové vaření vysíláme v pátek 21. března od 14:00.