Jazzové vaření s Dano Šoltisem: S vibrafonem v kuchyni

18. březen 2014

Dokumentárně-kulinářská série Jazzové vaření pokračuje na ČRo Jazz svým třetím dílem. Hostitelem bude tentokrát původem slovenský bubeník Dano Šoltis, který už od roku 1999 působí v Praze. Jazzové vaření s Dano Šoltisem vysíláme v pátek 21. března od 14:00 na ČRo Jazz.

Někomu by se mohlo zdát paradoxní, že Dano Šoltis nemá v kuchyni (ale ani jinde v bytě) bicí, ale vibrafon. Navíc ne jen tak ledajaký, ale historický model Premier, který kdysi vlastnil legendární Karel Velebný. Není to ale náhoda.

„Během studií na košické konzervatoři jsem na vibrafon a marimbu hrál a ještě více mě to chytilo na univerzitě v Katovicích, kde už jsem hrál na vibrafon se čtyřmi paličkami. Velebného nástroj pro mě má nevyčíslitelnou symbolickou hodnotu,“ vysvětluje Šoltis, který je znám z Vertiga, IMT Smile, kapel Lenky Dusilové nebo Yvonne Sanchez.

Na čem dělá... bubeník Dano Šoltis

Concept Art Orchestra - Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera - Mezinárodní den jazzu 2016 (Jazz Dock) - Dano Šoltis

Kromě letitého členství ve známém Vertigu je vyhledávaný bubeník Dano Šoltis pochopitelně součástí řady dalších originálních formací, například polsko-českého tria MaBaSo. Hodně času tráví také ve studiu: v následujících týdnech ho čeká práce na několika slibných albech.

Zatím provizorní Šoltisova kuchyně se nachází takřka v epicentru jazzového dění v Praze, jeho nynější bydliště je totiž sotva pár kroků od známého klubu Jazz Dock. „Je to strategická poloha, v tom klubu hrávám velmi často, ale hlavně je to prostor setkávání,“ usmívá se hostitel.

Původně zamýšleného kohouta se mu nepodařilo na poslední chvíli sehnat, recept kuřete na víně však přesto vychází z francouzské kuchyně. Jako přílohu připravil Šoltis delikátní zeleninové pyré a osmahnuté žampiony. Na natáčení pořadu se bubeník důkladně připravil, vždyť potřebný vývar z morkových kostí nachystal už dva dny předem (kompletní recept naleznete níže).

Šoltis v průběhu pořadu věnoval pozornost i zdánlivým detailům, jakým je porcování kuřecích stehen. „Mé tiché poděkování patří Zdeňku Pohlreichovi, který mě to naučil a od té doby mě vaření začalo bavit, “ dodává.

Dano Šoltis servíruje kuře na víně

Poznámka o známém šéfkuchaři není samoúčelná: poukaz do jeho kursu vaření dostal Šoltis kdysi jako dárek a mnozí jeho spoluhráči dosvědčí, že tento zážitek zcela změnil jeho způsob stravování. „Já a vaření - to bylo dříve strašidelné tabu. Vařil jsem maximálně špagety a polévku ze sáčku. Po tom kursu se to absolutně změnilo a mí známí jsou občas v šoku, když vidí, co jsem schopen uvařit dnes. “

Mezi hudbou a vařením vidí Šoltis jasné paralely. „Vaření je určitý druh vášně, který z mého pohledu nemá hranic. Stejně tak jazz nemá hranice, nebo by měl mít jen minimální hranice,“ říká.

Samozřejmě nešlo jen o vaření. Prvním albem, které nám Šoltis v kuchyni pustil, byla deska Perceptual Briana Bladea. „Obdivuji jej dlouhá léta a konkrétně jeho kapela Fellowship Band je pro mě velmi inspirativní a podnítila mě k napsání několika vlastních skladeb,“ vysvětlil během vaření.

Během vaření přišla řeč i na další Šoltisovy aktivity - blížící se vydání nového alba Vertiga (bude se jmenovat TAJ), čistě sólovou desku Drum Song a konečně i na bubeníkovu méně známou zálibu v automobilových závodech. Podrobně již v pořadu Jazzové vaření, který vysíláme na ČRo Jazz 21. března ve 14:00 (v repríze ve 22:00). Průvodci pořadu budou Tomáš Černý a Petr Vidomus.

Doporučená hudba k vaření

Brian Blade Fellowship Band - Album Perceptual, Skladba Perceptual

Dano Šoltis - Album Drum Song, Skladba 5th Element

Joni Mitchell - Album Turbulent Indigo, Skladba Sunny Sunday

Kuře na víně podle Dano Šoltise

Zeleninový základ a žampiony Mrkev, Petržel Česnek: Zeleninu zpražíme a zkaramelizujeme na olivovém oleji. Do této směsi dolejeme červené víno. Poté znovu zkaramelizujeme.Paralelně osmahneme žampióny se solí, pepřem a pár kapkami citrónu. Přidáme plátek másla a petržel.

Kuře na víně podle Dano Šoltise

Kuřecí stehna

Připravíme si kuřecí stehna - osolené je osmahneme krátce na pánvi dozlatova. Osmahnutá stehna poté položíme do části dříve připravené zkaramelizované zeleniny, zalejeme vývarem, např. z morkových kostí (nebo kuřecího skeletu, hovězího). Maso se zeleninou a vývarem necháme dusit asi hodinu pod pokličkou.

Zeleninové pyré

Ze zbytku výše uvedeného zeleninového základu připravíme přílohu: pomocí mixéru z něj uděláme zeleninové pyré. Přidáme trochu másla a necháme vyvařit do potřebné hustoty.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio