Jazz Profil zmapoval pestrou tvorbu Wolfganga Muthspiela

Únorové vydání pořadu Jazz Profil jsme věnovali rakouskému kytaristovi a skladateli Wolfgangu Muthspielovi. Kompletní pořad poslouchejte ze záznamu.

Wolfgang Muthspiel se narodil 2. března roku 1965 ve štýrském Judenburgu. Od šesti let se, na popud svého Mozarta milovného otce, učil na housle, v 15 letech si ovšem zamiloval klasickou kytaru. Zájem o skládání i improvizovanou hudbu ho nakonec přivedl k jazzu.

Wolfgang Muthspiel

Jedním z prvních souputníků mu v tom byl i jeho o dva roky starší bratr, trombonista a skladatel Christian Muthspiel. Po maturitě Wolfgang získal stipendium na proslulé bostonské Berklee College of Music, kde na něj mělo zásadní vliv studium harmonie s kytaristou Mickem Goodrickem. Vynikající renomé a otevřené dveře do světa špičkového mezinárodního jazzu mu pak na konci osmdesátých let přineslo především dvouleté turné se slavným americkým vibrafonistou Garym Burtonem.

V polovině devadesátých let ‒ to už měl jako lídr na kontě u rakouského vydavatelství Amadeo tři sólové desky s prominentními americkými hudebníky jako Peter Erskine, Paul Motian, Bob Berg, Marc Johnson nebo John Patitucci ‒ se přestěhoval do New Yorku a začal se zcela bez hranic oddávat takřka nekonečným možnostem jazzové Mekky.

Wolfgang Muthspiel

V hudbě se však Wolfgang nikdy neomezoval pouze na New York, kde působil do roku 2002, nebo na čistokrevný jazz. Jeho záběr je mnohem širší a sahá až do hájemství world music, indie rocku nebo elektroniky.

V pořadu zazněly ukázky z Muthspielovy pestré diskografie, vedle projektů, jichž byl lídrem, také třeba z nahrávek se zpěvačkami Rebekkou Bakken a Marií Joao, s bratrem Christianem nebo kytaristou Ralphem Townerem.

Spustit audio