Jazz Sampler No. 1 – jazzová alba legálně a zdarma

23. únor 2011

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Výběr z těch nejzajímavějších vám na stránkách Euro Jazzu budeme přinášet každý měsíc.

Trh hudebních nosičů se zkrátka změnil. Nejenže klesají ceny klasických komerčně vydávaných CD, vznikají komunitní platformy typu Artistshare či nezávislé labely samotných jazzových umělců (dnes Dave Holland, Dave Douglas, MMW a další).

Méně známí, ale i etablovaní umělci se snaží svá díla propagovat také tak, že některou jeho část poskytují volně ke stažení, nejčastěji pod některou z tzv. Creative Commons licencí. Podle jejího typu tak můžete taková díla legálně kopírovat a dále sdílet, pokud uvedete autora, zdroj a další náležitosti.

Creative Commons

Zatímco v zahraničí vznikají na podobné „volné“ platformě i vydavatelství (tzv. netlabely), u nás, alespoň v jazzu, se podobný model zatím plně neprosadil. K výjimkám patří v poslední době alba Libora Šmoldase či Sato-San-To.

Přinášíme tedy první přehled pozoruhodných jazzových alb, která lze takto stáhnout. Znáte-li podobné legální zdroje, klidně nám napište.

Legálně a zdarmaAlbum stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců:

Steve Coleman – klasická alba M-Base zdarma Saxofonista a průkopník školy M-Base se netají svým volným pojetím autorských práv (napsal k tomu dokonce vlastní esej). Málo se ví, že svá klasická alba z 80. a 90. let nabízí na svých stránkách zdarma ke stažení.

Steve Coleman

Recórcholis – Sesiones Extraviadas Jazz z Chile? Zní to trochu exoticky, ale tahle kompilace stojí opravdu za to. Představuje novou generaci chilských jazzmanů a jejich tvorbu za rok 2009. Skvělá ukázka toho, že i země na chvostu celosvětového jazzového dění o sobě mohou dát vědět. Že by inspirace pro české vydavatele?

FM Trio - Scène libre Živá nahrávka nadějného švýcarského pianového tria. Většinu kompozic složil pianista Fabian M. Mueller

FM Trio

Plaistow – The Crow Opět švýcarské pianové trio, ale mnohem odvážnější. Sami Plaistow se nálepkují termínem „post-jazz“ a svou směsí free jazzu, groovu a minimalismu se řadí třeba k seskupením typu E.S.T., Acoustic Ladyland či Bad Plus. Pokud vás baví tyhle party, deska The Crow se vám bude líbit.

Libor Šmoldas Quartet – Live at Jazz Dock Záměrem kytaristy Libora Šmoldase bylo svou hudbu zprostředkovat co největšímu množství lidí. To se mu povedlo: za dva měsíce si desku jeho kvarteta zdarma stáhlo přes tisíc lidí. Na Šmoldasových stránkách je k dispozici i v audiofilském formátu FLAC.

Libor Šmoldas - Live at Jazz Dock

Kovacs – Eastern Block EP EP mladého maďarského producenta Nandora Kurtossy (aka Kovacs) přináší příjemnou kombinaci jazzu a různých elektronických žánrů. To, čemu Kovacs běžně říká „nu-jazz“, však přesahuje běžný význam toho slova. Inspirační zdroje? Tak třeba Cinematic Orchestra nebo Skalpel.

Parsec 3Švýcarské trio ve složení kytara, laptop a bicí není zrovna přístupná hudba pro příznivce taneční elektroniky. Jde o volnou improvizaci, která do svého hudebního jazyka absorbuje intenzitu a dynamiku free jazzu, noise a prvky mikrotonality.

Logo

Breuss Arrizabalaga Quintet - Nfamoudou-Boudougou Mezinárodní uskupení hudebníků vzdává na koncertním snímku z Madridu (2002) hold hudbě Sun Ra, Dona Cherryho a Alberta Aylera.

Blue Apple Quartet - (Re​)​visiting Jazz Classics Elodie Rama je francouzská zpěvačka, která spolupracovala například s jazz-hiphopovou skupinou Hocus Pocus. Zde je v čele vlastního kvarteta a oprašuje některé zapomenuté jazzové písničky v lehce nu-jazzovém duchu. Mezi vlivy Blue Apple Quartetu patří hip-hop, soul, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Louis Amstrong, Sarah Vaughan či Cassandra Wilson. Občas může připomínat francouzské Paris Combo.

Logo

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio