Jazz Sampler No. 7 – stahujte zdarma jazzová alba

16. červenec 2012

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme opět výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

LEGÁLNĚ A ZDARMA Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač.

Janek Gwizdala - It Only Happens Once. V Anglii narozený baskytarista Janek Gwizdala působí již více než deset let v New Yorku, ať už jako leader vlastních uskupení či brilantní sideman. Na albech či pódiích hrál po boku takových es jako Mike Stern, Pat Metheny, Hiram Bullock, Wayne Krantz nebo Airto Moreira. Svou hudbu popisuje jako mix rockových Foo Fighters a Milese Davise. Na nejnovějším Gwizdalově albu It Only Happens Once září bubeníci Mark Guiliana a Jojo Mayer. Bylo prý nahráno během pouhých dvou dnů ve studiu.

 

Alex Foster's Condition. Saxofonista Alex Foster se dlouho pohyboval zejména v zábavním průmyslu (např. v kapele talkshow Saturday Night Life), nicméně z dřívějších dob ho můžeme znát z alb McCoy Tynera (Inner Voicings), Jaco Pastoria (Live in New York 1-2), nebo Jacka DeJohnetta. Toto album je pak Fosterovým návratem (sólovku nevydal už přes dvacet let). Většinou autorské kompozice na pomezí straight-ahead a blues mu pomáhají dotvářet Michael Wolff  (piano), Costas Baltazanis (kytara), James Genus (basa) a Jeff “Tain” Watts (bicí).

 

The Jazz Jousters Vibes With Bobby Hutcherson – Mirrors. Remixy klasických jazzových alb minulosti jsou posluchačsky vděčná (svědčí o tom i úspěch série Verve Remixed). Na podobném principu staví i volná komunita dídžejů známá pod jménem Jazz Jousters – vybere si některou klasickou jazzovou osobnost a každý ze členů (rozesetých po celém světě) její tvorbu upraví podle svého uvážení. Zatím posledním takovým počinem je album vzdávající poctu klasickému albu vibrafonisty Bobbyho Hutchersona (Mirrors).

 

Bob Reynolds - Can't Wait for Perfect. Absolvent Berklee College a držitel různých ocenění saxofonista Bob Reynolds má na svém kontě zatím čtyři sólová alba, známější je ale hlavně coby sideman amerického zpěváka Johna Mayera. V New Yorku, kde skoro deset let působil, hrál s celým spektrem známých jazzmanů. Na tomto starším Reynoldsově albu se setkala hvězdná sestava: Aaron Goldberg (piano), Reuben Rogers (basa), Eric Harland (bicí), Mike Moreno (kytara) a David Soler (steel guitar).

 

BadBadNotGood  - BBNG 2. Kanadské trio BadBadNotGood zažívá zasloužený vzestup. Kapela ve složení Matthew Tavares (klávesy), Chester Hansen (basa) a Alex Sowinski (bicí) kombinuje jazz a živelnost improvizace s hip-hopem. Odkaz ke stažení nejnovějšího alba najdete tentokrát na webu kapely. 

 

Darin Wilson – Impromtu. „Neplánoval jsem triové album, vlastně jsem vůbec neměl v plánu teď něco nahrávat,“ říká americký pianista Darin Wilson. Vše se ale rychle změnilo, když se neočekávaně uvolnila nahrávací frekvence v jednom ze spřízněných studií a nabídka byla prostě tak lákavá, že se jí nedalo odolat. Wilsona (střídá el. a akustické piano) zde doprovázejí basista Steve Uccello (kontrabas i baskytara) a bubeník Jake Wood. Vcelku tradiční nahrávka staví na interpretaci známých standardů (Solar, Blue in Green, Blue Monk atd.).

 

The Jazz Jousters Meet Bob Brookmeyer – Misty. Dalším z počinů již zmiňované on-line komunity Jazz Jousters jsou remixy skladeb legendárního trombonisty a bandleadera Boba Brookmeyera. V tomto případě si vzali na mušku jeho známé LP Misty z roku 1964 (tehdy na něm hráli Gary Burton, Ron Carter, Stan Getz, Herbie Hancock a Elvin Jones). Mezi autory remixů je opět pěkná řádka elektronických producentů, jako Mr. Moods & Erik Jackson, Diligent Fingers, Skinnista, Joe Davies a další.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio