Jazz Sampler No. 8 – stahujte zdarma jazzová alba

14. srpen 2012

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po měsíci přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

LEGÁLNĚ A ZDARMA Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Jayme Lewis - When Will Then Be Now. Mladý kalifornský basista Jayme Lewis začal s hudbou ve čtyřech letech, když ho matka dovedla k pianu. V sedmi letech začal hrát na basu, ale život mu změnila až deska Stanley Clarka (School Days), která ho přiměla na své hře soustavně pracovat. Od té doby absolvoval mnoho workshopů, působí jako studiový hráč a producent. Toto je jeho nejnovější album, čerpající především z jazzrockového odkazu.



Maciej Grzywacz, Krystyna Stanko - Tryby. Jde o druhé album skupiny 0-58, která už v současnosti neexistuje a její nahrávky jsou v obchodech obtížně dostupné. Jde o pozoruhodný projekt Macieje Grzywacze (jeden z nejznámějších jazzových kytaristů Polska) a zpěvačky Krystyny Stańko. Máte-li rádi neortodoxní polský jazz, pak se stažením určitě neváhejte!



The Jazz Jousters – Summertime: Stan Getz with The Jazz Jousters. Na remixech desítky let starých jazzových nahrávek se mohou sejít kultovní postavy minulosti se zvukem a technikou současnosti. Na podobném principu staví i volná komunita dídžejů známá pod jménem Jazz Jousters – vybere si některou klasickou jazzovou osobnost a každý ze členů (rozesetých po celém světě) její tvorbu upraví podle svého uvážení. Jedním z dalších počinů téhle party jsou remixy legendy cool-jazzu Stana Getze.



Mike Cassells Group. Bubeník, skladatel a nahrávací mistr Mike Cassels momentálně žije a pracuje v Kingstonu (Ontario, Kanada). Spolupracoval s mnohými jazzovými umělci jako Kenny Wheeler, Mike Murley, Andrew Rathbun, Chet Doxas, David Brad a další. Tato nahrávka vznikla v roce 1998, kdy Casselsova kapela doprovázela Kennyho Whelera na koncertě v Kingstonu. Bubeníkovi bylo líto ji jen tak rozpustit, a tak  tehdy nahráli pár skladeb ve studiu. Z archivu je vytáhl a remasteroval až nyní.



Zaviot - Zaviot 20 years on... Kapela Zaviot patří k legendám izraelského jazzu (především k jeho volně improvizační odnoži). V Evropě Zaviot hrával na turné především v 80. letech (kde hostoval např. saxofonista Jim Pepper). Mezi své vzory skupina počítá Milese Davise, Weather Report, Charlese Minguse a Ornetta Colemana. V roce 2008 se kapela po delší prodlevě dala znovu dohromady a nahrála album k výročí 20 let existence.



Janek Gwizdala - The Space In Between. V Anglii narozený baskytarista Janek Gwizdala působí již více než deset let v New Yorku, ať už jako leader vlastních uskupení či brilantní sideman. Na albech či pódiích hrál po boku takových es jako Mike Stern, Pat Metheny, Hiram Bullock, Wayne Krantz nebo Airto Moreira. Svou hudbu popisuje jako mix rockových Foo Fighters a Milese Davise. Na tomto Gwizdalově albu hrají JoJo Mayer nebo Mike Stern.



Bob Reynolds - A Live Life. Absolvent Berklee College a držitel různých ocenění saxofonista Bob Reynolds má na svém kontě zatím čtyři sólová alba, známější je ale hlavně coby sideman amerického zpěváka Johna Mayera. V New Yorku, kde skoro deset let působil, hrál s celým spektrem známých jazzmanů. Na tomto živém záznamu hrají např. bubeník Mark Guiliana, nebo kytarista John Shannon.



Bonzo Terks - At Tick's. Chicagská improvizační scéna má stále co nabídnout. Trio Bonzo Terks tvoří Dan Clark (bicí),  Luc Parcell (baskytara) a Danny Van Duem (klávesy) a tato nahrávka vznikla z čiré improvizace, pouze s minimem příprav.



Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio