Jazz Sampler No. 9 – stahujte zdarma jazzová alba

21. prosinec 2012

Na internetu existuje spousta zdrojů, kde lze získat jazzovou hudbu legálně a zdarma. Po čase přinášíme další výběr těch nejzajímavějších nahrávek. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

LEGÁLNĚ A ZDARMA Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců, nebo na přiložený přehrávač. Stahovat můžete zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek kapele (name your price).

Maciej Grzywacz – Offshore. Kytarista Maciej Grzywacz u nás sice není v obecném povědomí, kytaristé ale vědí, že v Polsku patří k vycházejícím jazzových hvězdám. Na svém kontě má čtyři sólová alba. Snímek Offshore je jeho prvotina z roku 2000 inspirovaná hudbou Pata Methenyho. Má neobvyklé složení kytara, basa a klarinet.



Adam Nathoo – Quintet. Vycházející talent z Londýna - tak by se dal označit saxofonista Adam Nathoo. Nahrávka s názvem Quintet je jeho sólovým debutem po delším účinkování v roli sidemana.



The Jazz Jousters - I'll Wind the Jazz Jousters. Na remixech desítky let starých jazzových nahrávek se mohou sejít kultovní postavy minulosti se zvukem a technikou současnosti. Na podobném principu staví i volná komunita dídžejů známá pod jménem Jazz Jousters – vybere si některou klasickou jazzovou osobnost a každý ze členů (rozesetých po celém světě) její tvorbu upraví podle svého uvážení. Jedním z dalších počinů téhle party jsou remixy alb bebopového vibrafonista Milta Jacksona.



Curtis McDonald – Selected Sketches 2009-2012. Kanadský saxofonista Curtis McDonald na sebe loni upozornil deskou Community Immunity, která vyšla u známého labelu Greeleaf Music (který provozuje Dave Douglas). Tato experimentální nahrávka je souborem dosud nevydaných McDonaldových nahrávek z let 2009 až 2012. Je na nich znát, že saxofonista se pohybuje za nezřetelnou hranicí jazzového pole – inspiruje se často ve filmu, zvukovém designu, tanečních představeních apod.



Jonas Hemmersbach Group. „Chytlavé melodie, vzrušující harmonie, explozivní rytmy.“ Takto expresivně sama sebe charakterizuje tato mladá skupina složená z holandských a německých hudebníků usazená v Arnhemu. Kytarista Jonas Hemmersbach, který tuto partu vede, nezapře inspiraci Patem Methenym nebo Kurtem Rosenwinkelem.



Mike Lorenz – Of the Woods. Kytarista Mike Lorenz hrává v New Yorku pravidelně například v klubu Smalls. Tento absolvent „Moravian College“ spolupracoval s Andrew D’angelem, Mattem Mitchellem, nebo s pianistou Skipem Wilkinsem (který je v Česku dosti známý). Příjemná nahrávka (nejen) pro dlouhé zimní večery.



Matt Hayall Trio – Bleed. Bubeník Matt Hayall patří k všestranným postavám losangeleské jazzové scény. Vedle brilantního doprovazeče (např. ve skupině Spain) a učitele jde však také o ambiciózního skladatele. Tato Hayallova tvář se výrazněji ukazuje právě na albu Bleed, kde jej v triu doprovázejí pianista Adam Benjamin a basista Sam Minaie.



Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio