Jazzové Vánoce podruhé: Víme, čím potěšit jazzofila

17. prosinec 2018

Mohlo by se zdát, že obdarovat jazzového fandu je docela snadné. Vždyť letos vyšlo tolik exkluzivních vydání legendárních desek či kompletů a chystá se řádka zajímavých koncertů. Ale možná vám pomůže při výběru druhé letošní pokračování našich tipů.

Jan Konopásek a Jiří Plocek – Jazzová Odyssea: Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi

K jazzu patří příběhy a pod stromeček dobrá kniha. Vzpomínky Jana Konopáska, životopis, který skutečně „vydal na román“, nabídne čtivou, mnohdy pohnutou, mnohdy velmi vtipnou sondu do samých počátků moderního jazzu v Československu. A také nepřikrášlené povídání o tom, co obnášelo žít jazzem v Americe.

Gregory Porter – One Night Only: Live at the Royal Albert Hall

Chcete si se svým jazzofilem vychutnat koncert v klidu domova? Filmový záznam z Royal Albert Hall, kde fenomenálního zpěváka doprovodil London Studio Orchestra, se podařilo přenést na DVD dobře. Navíc vychází v luxusním kompletu s CD, pokud se bude posluchač chtít soustředit jen na hudbu bez pohyblivých obrázků.

Miles Davis – Kind of Blue (Deluxe 50th Anniversary Edition)

V roce 1959 vyšlo jedno z nejzásadnějších a také nejpopulárnějších alb jazzové historie. K 50. výročí vydavatel připravil mimořádně zajímavou reedici v podobě box-setu, obsahujícího 2CD, DVD a knihu. Recenze mezi přidanými materiály vyzdvihují především sedmnáctiminutovou živou verzi So What na CD2, či studiové „outtakes“. Na DVD pak záznam Milesova vystoupení v televizním pořadu Robert Herridge Theater, který doplňuje např. dokument o natáčení legendární nahrávky.

Ne, nespletli jsme se, nyní už uplynulo od prvního publikování Kind of Blue téměř o dekádu více. Jenže ona již rozebraná „padesátnická“ edice se natolik vydařila, že se letos dočkala „reedování reedice“.

Jazz Q – Pozorovatelna (2CD Edition)

Je trochu paradoxní, že exkluzivní, „definitivní“ edice zásadního alba domácí fúze vychází v Polsku. Ale díky za to. Dvojdisková rarita nabízí precizní remaster původního LP a k tomu devět dříve nevydaných studiových, rozhlasových i koncertních nahrávek.

Francesco Martinelli – The History of European Jazz

Vládne váš jazzový fanda angličtinou a zajímá se seriózněji o historii svojí oblíbené hudby? Kniha, kterou dal edičně dohromady italský jazzový promotér, publicista a historik Francesco Martinelli (1954, Pisa), je kladně hodnocena jako první skutečně ucelený muzikologický počin o evropském jazzu. A dle recenzentů je „napsána ve čtivém, vypravěčském stylu a prezentuje jazzovou historii od jedné evropské země ke druhé“.

Vstupenky na koncert

Minule jsme lákali na JazzFestBrno posluchače, kteří to mají blíže do moravské metropole. Nyní něco pro (pří)pražské. Kdykoliv se k nám vrátí Richard Bona, jde o velkou diváckou radost. Možná vašeho jazzofila potěší právě lístek na Richard Bona Group 13. března 2019 v Divadle Hybernia. Nebo na Omara Sosu, který po letošní vydařené premiéře v ČR na Colours of Ostrava přijede poprvé do Prahy 1. dubna 2019 a zahraje v Divadle Archa v projektu se zpěvačkou a houslistkou Yilian Canizares?

Čtěte takéJazzové Vánoce: Co potěší jazzového fanouška pod stromečkem?

Má váš jazzový obdarovávaný raději současné post-jazzové fúze? GoGo Penguin představí 3. dubna 2019 v Paláci Akropolis aktuální album A Hundrum Star, vydané u Blue Note.

Zklamat by neměl ani naším publikem milovaný Avishai Cohen, který zahraje v triové sestavě 6. května 2019 ve Foru Karlín.

Také Jazz Dock už ohlásil řádku zajímavých akcí. Namátkou Peter Bernstein Quartet (11. ledna), Ambrose Akinmusire Quartet (24. ledna) nebo „nátlakové“ fusion trio norského basisty Pera „Bass Vikinga“ Mathisena (15. února).

Spustit audio

Související