Kristjan Randalu – solo piano na Euro Jazz Festu, 2011

9. březen 2012

Estonský pianista Kristjan Randalu u nás zatím není moc známý, patří však k velmi pozoruhodným osobnostem evropského jazzu.

Loni v listopadu vystoupil v rámci speciálního estonského večera na Euro Jazz Festu v pražském Jazz Docku. Záznam jeho sólového recitálu odvysíláme tuto sobotu na Euro Jazzu.

Randalu patří mezi neortodoxní hráče spojující jazz s lidovou tradicí jeho domoviny. Ačkoli je to bezpochyby vyloženě mezinárodní umělec (neustále se pohybuje mezi Tallinnem, New Yorkem a Německem), zvláště hrdí jsou na něj především doma – v malé pobaltské zemi je totiž považován téměř za synonymum jazzu.

Kristjan Randalu (1978) započal své hudební vzdělání v 6 letech v Tallinnu. Oba jeho rodiče (klasicky vzdělaní pianisté) však záhy emigrovali do Německa, a tak v klasické i jazzové průpravě pokračoval v Karlsruhe, kde s rodiči bydlel, a později ve Stuttgartu. Od roku 2001 studoval na Royal Academy of Music v Londýně u Geoffa Keezera (piano), Iaina Ballamyho a Django Batese (kompozice). Později přesídlil do New Yorku, kde vedle hraní v klubech (např. Ari Hoenig Trio, Vince Mendoza, Christian McBride) dokončil magisterský program na Manhattan School of Music.

Na sólovém pražském vystoupení Randalu odehrál zejména repertoár ze starší desky Desde Manhattan (její recenzi si můžete přečíst zde).

Kristjan Randalu – živě z Euro Jazz Festu, 2011

Kristjan Randalu – piano

www.randalu.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio