Na čem dělá... kytarista David Dorůžka

8. prosinec 2014

Jeden z předních českých kytaristů mladší generace David Dorůžka stejně jako většina jeho kolegů píše vlastní hudbu a v první řadě hraje. Skoro by se mohlo zdát, že více v cizině, než doma. Kromě toho také učí na všech třech českých jazzových školách, na JAMU v Brně, na HAMU v Praze a na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka tamtéž. Jak uvidíme, má za sebou nepochybně velmi zajímavý rok.

„Hraji hodně, poměrně často v zahraničí. Letos jsem vystupoval například v Turecku, Litvě a Rakousku. Často také jezdím do Polska. Tam jsem v létě navíc znovu učil na jazzové dílně v Jaworkách, s profesory jako saxofonista Stephen Riley nebo trumpetista Piotr Wojtasik. Na jaře jsem též zavítal do srbského Bělehradu kvůli krátkému hostování na tamní hudební akademii,“ ohlíží se za nabitým rokem Dorůžka.

„Nemohu ovšem říci, že to kde a s kým spolupracuji, je primárně z mé iniciativy. Spíše si jiní vybírají mě. V posledních letech zkrátka hraji daleko více coby sideman v kapelách jiných hudebníků a daleko méně jako leader. Důvodem je, že už nemám tolik času a energie věnovat se vlastnímu managementu a jsem spíše odkázán na to, kdo mi co nabídne,“ popisuje příčinu časového rozvržení své práce. „Do budoucna bych tohle rád trochu změnil, ale určitě si nechci stěžovat,“ dodává.

Polské zázemíMezi sestavy, v nichž kytarista působí nastálo, patří kapela polské zpěvačky Agy Zaryan, kde hraje ještě pianista Michal Tokaj, kontrabasista Michal Baranski a bubeník Lukasz Zyta. „Poslední dobou jsme hráli program z posledního alba Agy, které se jmenuje Remembering Nina & Abbey, a je věnováno Nině Simone a Abbey Lincoln, potažmo skladbám, které proslavily. Aga vše nahrála v Los Angeles v sestavě s Geri Allen, Brianem Bladem, Larry Koonsem a Darkem Oleskiewiczem, ale v Evropě vystupuje častěji se svojí polsko-českou kapelou,“ říká Dorůžka.

03071089.jpeg

„Dále pravidelně spolupracuji se skupinou Milokraj, kterou vede zpěvačka Marta Topferová a basista Tomáš Liška,“ pokračuje ve výčtu svých aktivit. „Příležitostně vystupuji i se souborem Tiburtina Ensemble a programem Apokalypsis. Na něm se podílí ještě saxofonista Marcel Bárta a bubeník Martin Novák.“ Hudbu tohoto uskupení můžeme slyšet na stejnojmenném albu, které na konci minulého roku vyšlo u labelu Animal Music.

David Dorůžka v instruktážním videu o jazzové kytaře:   

Honzákovo album„Příležitostně pak hraji s řadou dalších hudebníků, například v triu s Lubošem Soukupem a Danielem Šoltisem. Mám za sebou i natáčení nového alba Jaromíra Honzáka. Součástí skvělé kapely byli kromě mne pianista Vítek Křišťan, na klarinet a saxofon Antonin-Tri Hoang z Francie a na bicí Jon Fält ze Švédska, jeden z mých oblíbených bubeníků mladší generace,“ uzavírá Dorůžka své působení v Čechách a přechází ke svým zahraničním spolupracím.

Občas se vracím za hraním do Paříže. Z posledních cest jsem tam byl například natáčet CD Fall Somewhere basisty Nicolase Moreaux, které vyšlo u labelu Fresh Sound a získalo cenu francouzské hudební akademie Charles Cros v kategorii Jazz za rok 2013 (Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros). Hráli na něm například i Tigran Hamasyan a Bill McHenry, vzpomíná na zajímavé hudební setkání. „Nedávno mne k natáčení přizval také belgický bubeník Domenico Mimi Verderame. Připravoval novou desku v kvartetu se spoluhráči z Itálie,“ dodává ještě.

Orchestrální projektPokud jde o Dorůžkovy skladatelské aktivity, může se letos pochlubit jedním poměrně velkolepým projektem. „Připravoval jsem téměř celý rok hudbu na dva koncerty se symfonickým orchestrem Pražské konzervatoře a hostujícími jazzovými muzikanty. Těmi jsou saxofonista Luboš Soukup, pozounista Jan Jirucha, kontrabasista Tomáš Liška a Martin Novák. Pár skladeb bude zpívat také Kamila Mazalová ze souboru Tiburtina Ensemble. V programu dále vystupuje harfenistka Barbora Plachá, klarinetista Tomáš Kůgel a violoncellista Petr Nouzovský, orchestr Konzervatoře diriguje Miriam Němcová,“ říká k obsazení.

02390600.jpeg

„Kompozice jsou až na pár výjimek moje. O orchestrální aranže jsem se podělil s jedním z mých oblíbených českých skladatelů a aranžérů Janem Jiruchou. Tři skladby zaranžoval také mladý skladatel Michal Vejskal,“ popisuje tým, s nímž ve výsledku připravil velké množství materiálu - celkem sto minut hudby.

Premiéra tohoto programu úspěšně proběhla ve Slovenském národním divadle v Bratislavě 24. listopadu, druhé provedení následovalo ve Státní opeře v Praze 2. prosince. „Tyto dva koncerty byly, bohužel, jen pro zvané, nikoli pro širokou veřejnost. Z pražského koncertu ale vznikl záznam pro Český rozhlas,“ upozorňuje na možnost slyšet výsledky své práce v budoucnu alespoň zprostředkovaně. V nejbližší době čekají Davida Dorůžku opět hlavně klubová vystoupení v menším obsazení. Těším se na několik lednových koncertů s již zmíněnými Lubošem Soukupem a Danielem Šoltisem. Vidět a slyšet nás bude možné v pražském Jazz Docku 25. ledna a o čtyři dny později U Malého Glena. Mezitím, 28. ledna, máme ještě jeden koncert v Českých Budějovicích. V triu s Jiřím Slavíkem a Martinem Novákem pak zahrajeme v Jazz Docku 10. února. www.daviddoruzka.com

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.