Portico Quartet představí v Praze novou desku

6. září 2021

Festival Mladí ladí jazz vzdá 9. září poctu jazzu v mnoha jeho podobách. Velký open air koncert z pražského Karlova náměstí bude živě přenášet také Český rozhlas Vltava.

Zdarma přístupný program bude nejen oslavou jazzu, ale veškeré hudby, která má v sobě radost, tvořivost, energii a nápaditost.  Do Prahy zamíří britští Portico Quartet či irská hvězda inteligentního hip hopu Alex Gough, dále vystoupí Kateřina Steinerová & Her Swing Boys, projekt Zorba že ja Buddha nebo big band Cotatcha Orchestra. 

Festival Mladí ladí jazz u nás každoročně připomíná Mezinárodní den jazzu, který je vyhlášen na 30. dubna. Tradiční Open Air se tak letos uskuteční s několikaměsíčním zpožděním. „Jsme rádi, že se nám podaří letos navzdory okolnostem Mezinárodní den jazzu oslavit. Jak říká jeho ambasador Herbie Hancock: K našim životům patří překážky. A teprve jejich překonáním objevíme ten pravý klíč ke štěstí,” připomíná pořadatel festivalu Jan Gregar.

Open Air otevře Kateřina Steinerová & Her Swing Boys, kteří Karlovo náměstí promění v taneční garden party 20. a 30. let minulého století, a to se vším, co k tomu patří. Zorba že ja Buddha, projekt baskytaristy Ondřeje Hausera a slovensko-americké zpěvačky Ashley Abrman, přinese originální směs alternativního jazzu, elektroniky a hip hopu. K jeho kvalitě a popularitě přispěl nejen v rodném Irsku také mladý bubeník, raper a producent Alex Gough, jehož debutové EP 80% posbíralo miliony zhlédnutí.

Uznávaný big band Cotatcha Orchestra, založený trumpetistou Jiřím Kotačou, je dalším uskupením, které suverénně dokáže překračovat žánrové hranice a bez problémů spolupracovat se špičkovými interprety u nás i v zahraničí.

Čtěte také

Program Open Airu uzavře ve večerních hodinách přední formace britské alternativní scény Portico Quartet. Ansámbl, pro nějž je typický zvuk i u nás populárního rytmicko-melodického instrumentu zvaného hang, vytváří originální obrazotvorný mix ambientu, minimalismu a elektroniky, aniž by zapomněl na své evropské kořeny. V Praze pravděpodobně představí nové album Terrain.

Český rozhlas Vltava zprostředkuje celé několikahodinové dění v živém vysílání i ve videostreamu na sociálních sítích.

Mladí ladí jazz: program festivalu

9. září 2021 / Karlovo náměstí, Praha

15:00 Kateřina Steinerová & Her Swing Boys (CZ)
16:00 Zorba že ja Buddha (CZ)
17:00 Alex Gough (IR)
18:15 Cotatcha Orchestra (CZ)
19:35 Portico Quartet (UK)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související