Tomáš Liška: Další zkouška dospělosti pro špičkového jazzmana

6. listopad 2020

Basista Tomáš Liška sklízí úspěchy již řadu let. Cesta k další metě ale tentokrát byla velice krkolomná. Poslechněte si listopadový Rozhovor měsíce o novém albu Hope.

Uznávaný basista Tomáš Liška vydal své páté autorské album Hope pod hlavičkou projektu Tomáš Liška & Invisible World. Každé jeho dosavadní album získalo nominaci na Cenu Anděl. Minimálně stejné ambice má i s novinkou, a to nejen proto, že k vydání vedla velice krkolomná cesta, včetně odkladu kvůli pandemii. V našem rozhovoru jsme se ale zaměřili i na překvapivě pozitivní náladu desky, nepostradatelné hráčské opory nebo další plány. 

„Album nevznikalo v úplně lehké době a natáčeli jsme ho nakonec poměrně narychlo. S německým vydavatelstvím, se kterým jsme původně jednali, spolupráce nakonec nedopadla, a my tak zvažovali co dál. Zažili jsme dost chmurné období a na skoro půl druhého roku jsme desku uložili k ledu. Dokonce mi došla energie a motivace ty věci takříkajíc „tlačit“ dál. Někdy ale, když povolíš, tak se to nakonec vyvrbí samo,“ zmiňuje na úvod Tomáš Liška. 

Invisible World

Kapelník vyřešil situaci tak, že s kolegy založili label Invisible Records a desku si ve vlastním nákladu vydali sami. Aby toho však nebylo málo, tak kvůli pandemii byl původní březnový termín vydání posunut na říjen. „Jsem rád, že na den, kdy náš premiér vyhlásil druhý nouzový stav v tomto roce, tak vydávám tuto desku. Při tvorbě jsme zažili nejrůznější nálady, ale myslím si, že se na albu celý ten krkolomný průběh nepodepsal.“ dodává Liška.

Balkánská sonda

Jakožto poloviční „Jugoslávec“ jsem neodolal a využil příležitost s Tomášem probrat seznámení a využití schopností srbského akordeonisty Nikoly Zariće, který v Tomášově kapele působí už několik let. „S Nikolou jsme se seznámili, když jsem byl přizván do jednoho flamencového projektu a velice rychle se z nás stali přátelé. Právě díky němu jsem se rozhodl vrátit se k projektu Invisible World,“ říká Liška 

Na dotaz zda-li musí občas srbský temperament krotit nebo mu přesně zapadá do jeho vizí, reaguje Tomáš Liška takto: „Nikola je velice kultivovaný hudebník. Je vzdělaný i ve vážné hudbě, ale nejvíce čerpá ze svých tradic. K tomu krocení došlo jen v několika ojedinělých situacích. Je velice citlivý a vzdělaný, takže dokáže vycítit, jakou roli má zastat.“

Oproti předchozímu albu Invisible Faces se čtyřčlenné jádro nezměnilo. Vedle tureckého houslisty jménem Efe Turumtay, který žije ve Vídni a s Nikolou Zarićem mají zaběhlé duo, je tu i bubeník Kamil Slezák:

„Vděčím mu za mnohé. Hráli jsme spolu dlouhá léta, například ve formaci Druhá Tráva. Kamil má zároveň zásadní vliv na zvuk celé kapely tím, že neustále dolaďoval originální zvuk bicí soupravy. Nosil nejrůznější propriety od plechovek, až po tamburíny nebo zvonečky. Jeho bicí set je dnes velice originální, ale zároveň je schopen veškeré doplňky zabalit do jednoho cestovního kufru,“ uzavírá.

V rozhovoru ale Tomáš zmiňuje i další hosty, například kurdskou zpěvačku jménem Sakina Teyna nebo rozvádí nadšení pro flamenco. 

Koncert projektu Invisible Faces můžete živě sledovat na Facebooku ČRo Jazz 10. listopadu od 19:30 (přenos proběhne ve spolupráci s agenturou Rachot). 

autor: Daniel Sywala
Spustit audio