Uloveno na síti: Červnové jazzové slunečno

5. červen 2018

Joshua Redman, Dave Holland, Dexter Goldberg. Jazzu se vyrojilo na web málem tolik jako jarních pylů do ovzduší. Níže najdete alespoň vzorek šesti inspirací opylených výhonků.

Joshua Redman – Still Dreaming

Jeden z nejzásadnějších saxofonistů současnosti „stále sní“, nebo „tiše sní“? Ne tak docela. Spíše vzpomíná na tátu, uznávaného saxofonistu a kapelníka Deweyho Redmana (1931‒2006, hrával např. s Ornettem Colemanem, Keithem Jarrettem či Donem Cherrym). Inspiraci našel především v otcově kapele Old and New Dreams a názvem alba Still Dreaming chce zdůraznit, že její odkaz stále žije.

Dave Holland – Uncharted Territories

Legendární kontrabasista se rozhodl znovu spojit se saxofonistou Evanem Parkerem. „S mým dlouholetým přítelem z těch dávných dnů v Londýně,“ vzpomíná Dave Holland v tiskové zprávě. Ale aby nešlo o příliš pamětnickou záležitost, přizvali o generaci mladšího pianistu a nadšence pro elektroniku Craiga Taborna a perkusistu Chese Smithe.

Dařilo se. Převážně improvizovaný materiál, ve kterém se pánové střídají v různých sestavách, v duetech i triích, vystačil na 2CD resp. 3LP. Přitom žádná nuda, improvising provazuje několik připravených kompozic a sound zpestřuje právě ona „kombinatorika“ hráčů.

Dexter Goldberg Trio – Tell Me Something New

Pařížský muzikant se opravdu snaží říci v ustáleném formátu pianového tria „něco nového“. Jak členitou strukturou skladeb, tak spoustou nečekaných rytmických změn, nepravidelnostmi v aranžmá, náladotvorným mlžením rozložených akordů, impresionistickými plochami i atonálními vpády. Ctí však přitom i dobrý melodický nápad, nenechá ho kvůli „novosti za každou cenu“ proklouznout mezi prsty.

Marc Sinan & Oğuz Büyükberber – White

Německý kytarista s arménsko-tureckými kořeny Marc Sinan na svém třetím titulu pro stylotvorný label ECM navázal na již dekádu opakovaná setkávání s tureckým klarinetistou Oğuzem Büyükberberem. Jejich hudební konverzace s prvky jazzu, klasické hudby i world music má hlubší podloží, než by se mohlo zdát. Pětidílná kompozice Upon Nothingness zahrnuje i motivy písní arménských vězňů, deportovaných do Německa v časech první světové války.

Nicola Conte & Spiritual Galaxy – Let Your Light Shine On

Schopnost italského kapelníka a kytaristy Nicoly Conteho lovit v odlišných kulturách a žánrech a z různorodých zdrojů míchat celistvé hudební plochy je u nás dobře známá (i z koncertního pódia). Conte prostě nasbíral spousty zkušeností jako DJ a s chutí je předvádí i v živé muzice. Nyní se hladce pohybuje mezi latin jazzem, funkem i afrobeatem a znovu jde o velmi příjemnou zábavu.

Jure Pukl – Doubtless

V New Yorku působící, původem slovinský saxofonisa Jure Pukl se nejen rozhodl vyzkoušet, jak budou znít dva tenory jen nad rytmikou kontrabasisty Joea Sanderse (Charles Lloyd, Gerald Clayton) a bubeníka Gregoryho Hutchinsona (Joe Henderson, Roy Hargrove, a ano, náš „známý“ z tria s Najponkem a Ondrou Pivcem).

Zároveň zkoumá, jak na desce dopadne hudební vztah mezi mužem a ženou, tenorový jin a jang. Zkrátka, natočil desku s manželkou, chilskou saxofonistkou Melissou Aldanou („Tain“ Watts, Christian McBride). Soudě podle jejich souznění na albu musí mít ti dva idylickou domácnost.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.