Uloveno na síti: Hot jazz pro horké dny?

14. srpen 2018

Donny McCaslin s málem rockovým a zpívaným materiálem, Bugge Wesseltoft & DJ Prins Thomas pokračují v „nové taneční koncepci jazzu“, Norah Jones nabízí dva singly „na zklidnění“. Ne, nemáme v titulku na mysli jednu z historických žánrových škatulek, ale atmosféru. Jen si tu žhavou muziku pořádně užijme.

Donny McCaslin – Blow

Donny McCaslin hlásí výrazný posun v soundu i stylu. Ale nejde zase o takové překvapení, vždyť i níže podepsanému českému novináři v únorovém rozhovoru pro Lidovky saxofonista odsouhlasil, že „na nové desce můžeme čekat i písně“. A zpřístupněná ukázka z alba, chystaného k vydání na 5. října, to potvrzuje. Stejně jako posun McCaslina a spol. ještě dále do hájemství rocku a elektroniky.

Bugge Wesseltoft & Prins Thomas

Tahle hudba se výborně hodí i na ty sofistikovanější prázdninové taneční párty. Není divu, že vydání alba nasměrovali protagonisté na léto. Spolupráce dvou norských hudebníků odlišných světů a generací přitom funguje bezproblémově. Vždyť Bugge Wesseltoft patřil už před více než dvěma dekádami k průkopníkům fúze jazzu s hip hopem a klubovou elektronikou. DJ Prins Thomas (vlastním jménem Thomas Moen Hermansen, průkopník subžánru zvaného space disco) pak zapadá do Wesseltoftovy filozofie „new conception of jazz“ zcela bez problému.

Beats & Pieces Big Band – Ten

Do třetice všeho roztančeného. Tentokrát s bigbandovou příchutí a propracovanými aranžmá, ale nad nakažlivými beaty. Právě tanečnost dělá čest pověsti manchesterské scény (včetně polomytického „madchestru“), odkud původně studentská kapela pochází. Na živou nahrávku se podařilo dostat nakažlivě euforickou náladu koncertu, uspořádaného k 10. výročí vzniku Beats & Pieces Big Bandu.

Steve Coleman and Five Elements – Live at Village Vanguard Vol. 1

Když saxofonista Steve Coleman točil tohle živé album, určitě měli v legendárním newyorském klubu Village Vanguard také pořádně horko. I když nahrávka, přichystaná k letošnímu srpnovému vydání, vznikla v květnu loňského roku. „Oproti předchozím titulům Morphogenesis a Synovial Joints, které byly precizně proaranžované pro větší sestavu, bylo tentokrát Colemanovým cílem hrát tak spontánně, jak to jenom jde,“ praví anotace.

Norah Jones – It Was You / My Heart Is Full

Přece jen něco chladivého a uklidňujícího? Ale ne, že by Norah Jones byla nějaká ledová královna. Kolem pop-jazzové zpěvačky je zase živo, na léto přichystala hned dva nové singly. Navíc je stále aktuální její komorní, triová koncertní nahrávka na DVD Live at Ronnie Scott’s.

Mulatu Astatke – Afro Latin Soul

Léto, kdy se přece jen vydavatelské aktivity trochu oslabují a komerčně nadějné nahrávky šetří na podzimní sezónu, přeje reedicím. Velmi záslužnou „archeologickou“ práci vykonává už dlouhá léta například label Strut. Nyní precizně zvukově ošetřil a souborně vydal dvě stylotvorná alba Afro Latin Soul Vol. 1 a Vol. 2 z košaté diskografie „otce ethiojazzu“, publikovaná původně v roce 1966. Dovedete si představit více letní muziku, než je toto spojení Afriky s latinským temperamentem?

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.