Uloveno na síti: Jarní jazzové pučení

2. duben 2018

Bill Frisell, Paolo Fresu, Gene Jackson. Jazzová vegetace bují s jarem o sto šest. Níže najdete alespoň tu šestici z „ulovených“ tipů.

Bill Frisell – Music IS

V minulosti Bill Frisell na albech pro sólovou (respektive studiově vrstvenou a efektovými procesory protaženou) kytaru více experimentoval. Nyní vsadil spíše na čitelné, konejšivé melodie. Což není výtka, líbivost mu sluší. Dalším pozitivem je, že po albech převzatých šlágrů 60. let či filmových motivů jde o nahrávku zcela autorskou. Pár čísel kytarista sice upravil ze svých předchozích prací, ale většina nápadů patří k těm čerstvým.

„Nevím, kde se ve mně ty melodie berou, odkud ke mně přicházejí, ale snažím se je co nejméně soudit a nechat takové, jaké jsou,“ krčí autor skromně rameny nad současným přílivem invence.

Paolo Fresu Devil Quartet – Carpe Diem

Užívej dne a také „Quam minimum credula postero“ – co nejméně věř budoucnosti, vzkazuje nám věru „démonický“ italský trumpetový mistr se svým „ďábelským“ kvartetem. Na serveru All About Jazz sice o předchozích počinech s Devil Quartet ucedili, že Paolo Fresu je „spíš anděl než pekelník, jeho hudba mírumilovná a tón lyrický“, jenže právě v tom tkví kouzlo podsvětí. Princové temnot se přece dokáží krásně, líbivě vemlouvat.

Vedle principála autorsky exceluje kytarista Bebo Ferra, ale každý člen čtyřky (ještě slavný basista Paolino Dalla Porta, dnes také člen legendární kapely Oregon, a bubeník Stefano Bagnoli) má vydařené skladatelské želízko v kotli. A sehraní jsou po čertech dobře.

Gene Jackson & Trio NuYorx – Power of Love

Bubeník Gene Jackson byl zatím znám jako vážený sideman. S kredity na desítkách alb, na která ho zvali Donny McCaslin, Hugh Masekela, John Abercrombie i Herbie Hancock. Pro svůj kapelnický debut zvolil formát pianového tria (piano – Gabriel Guerrero, kontrabas – Carlo De Rosa). Dobře zvolil, v průzračné interpretaci vynikne delikátnost Jacksonovy hry.

Adam Urban & Aficionados – Ab Origine

Nesmíme přehlédnout ani dění na domácí scéně. Na bandcampu najdete také únorovou desku bubeníka, či spíše multiinstrumentalisty Adama Urbana & Aficionados. Kdo znal Adama Urbana pod pseudonymem Renk, tedy jako elektronického hudebníka, ponořeného do samplování a beatů, bude překvapen.

Urban je přesvědčivý i jako „živý“ hudebník (byť sám přiznává hráčské nedokonalosti). Ale hlavně jako kapelník, který dokáže dobře vystavět celkový sound a má cit pro groovy. Navíc si pozval velmi šikovné spoluhráče. Třeba trumpetistu Romana Volfa (Big Band Milana Svobody, Universal Swing Brothers), ostatně „starého“ známého už z „renkovských“ dob.

Mike McGinnis – Singular Awakening

Album empatického klarinetisty a saxofonisty oficiálně vyjde až na samém sklonku dubna, ale ukázkou se můžeme pokochat už nyní. Singular Awakening obsazením přímo navazuje na předchozí titul Recurring Dream, na kterém si Mike McGinnis splnil sen natáčet v triu bez bicích nástrojů se svými hrdiny – pianistou Artem Landem a baskytaristou Stevem Swallowem. A zdá se, že novinka bude také stejně snivá, byť již známé skladby Here Comes Everybody a Beau Nivea swingují v příjemně svižném tempu.

Sun Ra – Of Abstract Dreams

Urodily se nejen novinky. Také archivy vysílají zajímavé výhonky. Poprvé na albu vydané snímky jazzového kosmického mystika pocházejí z trezoru philadelphských studií rádia WXPN FM a pořízeny byly pravděpodobně v letech 1974 a 1975.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.