Uloveno na síti: Jazz nejen na prázdniny

29. červen 2018

Sólový Shaun Martin ze Snarky Puppy, potomek slavného rodu Adam O’Farrill nebo nový londýnský talent Tenderlonious. Nabídka zajímavého jazzu úplně nepolevila ani před okurkovou sezónou. Zde alespoň šest letních lákadel.

Shaun Martin – Focus

Shauna Martina známe především ze spolupráce s muzikantským kolektivem Snarky Puppy. Na profilovém triovém albu Focus se ovšem představí trochu jinak: „Tentokrát žádné modulátory, oktavéry a další efekty, jen klavír. Tahle deska mi pomohla zaměřit se na to, kým doopravdy jsem a kým jsem vždy byl. Pianistou. Připomenout mi sebe samého, jak jsem od čtyř studoval Beethovena i Evanse, Händela i Hancocka,“ vysvětluje všestranný virtuóz. A jak ukazuje uchu lahodící titulní skladba, první vzorek z alba chystaného na 20. července, také svrchovaný melodik.

Tenderlonious feat. The 22archestra – The Shakedown

Multiinstrumentalista – především flétnista – a skladatel Tenderlonious patří k médii nejčastěji skloňovaným novým hráčům mladé londýnské scény. Pod občanským jménem Ed Cawthorne ho můžeme slyšet na nahrávkách kapely Ruby Rushton, ovlivněné širokým spektrem hudebníků od Johna Coltranea přes Yusefa Leteefa po afrobeatového průkopníka Felu Kutiho. Kapelnický debut pod jménem Tenderlonious, vycházející z podobných zdrojů jako Ruby Rushton (plus slyšitelného vlivu Sun Ra), jen potvrzuje Cawthorneův výjimečný talent.

Michael Leonhart Orchestra – The Painted Lady Suite

Trumpetista, skladatel, aranžér a bandleader Michael Leonhart (Steely Dan, Bill Frisell, Bobby McFerrin, Caetano Veloso, Nels Cline a mnoho dalších) se pustil do náročného projektu bigbandové suity. Výpravnou jazzovou skladbu, protkanou moderními groovy, inspiroval… motýl.

Konkrétně Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus), a v angličtině zvaný právě Painted Lady, proslulý svojí neuvěřitelnou každoroční migrací z Mexika do Severní Ameriky a zpět. Pokud v tom cítíte i rýpanec směrem k Trumpovi a spol. o bytostné lidské potřebě svobody pohybu, hádáte správně. A především, jde o opravdu povznášející muziku.

Adam O’Farrill – El Maquech

Newyorský trumpetista Adam O’Farrill, syn dlouhého muzikantského rodu (táta Arturo narozený v Mexiku má za sebou úctyhodnou kariéru sólovou i hraní např. s Carlou Bley, původem kubánský děda Chico O’Farrill je průkopnickou legendou latin jazzu) se rozhodl kout jazzové plechy, dokud jsou žhavé.

„Desku jsme nahráli přímo uprostřed našeho prvního turné, během volného dne v Montrealu (míněn je ten americký), po čtyřech po sobě jdoucích koncertech a před třemi dalšími,“ ohlašuje album svého kvarteta s tenoristou Chadem Lefkowitzem-Brownem, basistou Walterem Stilsonem a samozřejmě bratrem bubeníkem Zachem O’Farrillem. Funguje to, živou energii se podařilo přenést i do studia.

Onyx Collective – Lower East Suite Part Three

Newyorská a tudíž kosmopolitní (jak dokládá i název kompozice 2AM at Veselka) sestava Onyx Collective vydává debut na CD a LP, ale jak napovídá „trojka“ v názvu alba, rozhodně nejde o první počin.

Agilní, klubově pilná sestava už má v diskografii několik downloadů, krom předchozích dvou dílů Lower East Suite také digitální tituly Snake Charmer či Fruit Stand. Lower East Side Part Three je ovšem pro sestavu, kterou momentálně tvoří kapelník a saxofonista Isaiah Barr, bubeník Austin Williamson, kontrabasista Walter Stinson, baskytarista Spencer Murphy a hostující saxofonista Roy Nathanson, „první studiové album, zaměřené výhradně na psanou muziku“.

Davy Mooney & Ko Omura – Benign Strangers

„Svět je pozoruhodný tím, že se lidé z dalekých míst a zcela odlišných životních stylů mohou potkat třeba jen jednou, a má to na ně okamžitý, dramatický vliv,“ uvádí tisková zpráva k albu neworleanského kytaristy Davyho Mooneyho a japonského bubeníka a hráče na tabla Ko Omury.

Přesně to se totiž dvěma muzikantům stalo. Komorní, rozjímavá, vrcholně kultivovaná nahrávka v kvintetu s pianistou Glennem Zaleskim, saxofonistou a klarinetistou Johnem Ellisem a kontrabasistou Mattem Clohesym ukazuje, že muselo jít tehdy v roce 2012 o velmi příjemné setkání, když se dobralo k takové muzikantské harmonii. Dokonalá letní oddechovka.

Spustit audio