Uloveno na síti: Letní jazzové žně

20. červenec 2018

Lee Konitz & Dan Tepfer slaví dekádu spolupráce, „levantajazzový“ kytarový virtuóz Gilad Hekselman chystá šestou řadovou desku, agilní bubeník losangeleských hvězd Justin Brown pustil do světa první sólo. Vůbec to nevypadá, že by se letní letargie nějak dotkla vydavatelů, natož muzikantů. Pořád máme o přísun dobrého jazzu postaráno.

Gilad Hekselman – Ask for Chaos

Izraelský, v New Yorku působící kytarista Gilad Hekselman chystá šesté profilové album až na září. Již nyní si ovšem můžeme poslechnout pilotní singl VBlues. Soudě podle něj, půjde o muziku zvukově moderní, s využitím elektroniky.

Ale takhle jednoduché a jednoznačné to určitě nebude! Vždyť na natáčení přizval Gilad hned dvě odlišná tria: s Aaronem Parksem na syntezátory i piano a Kushem Abadeyem na bicí nástroje a elektronické pady, kde Gilad hraje také na baskytaru. A pak „tradiční“ kytarové trio s basistou Rickem Rosatem a bubeníkem Jonathanem Pinsonem. Těšme se na pestrou nahrávku, kterou představí v pražském Jazz Docku 13. září.

Cory Henry & The Funk Apostles – Art of Love

Nadchlo vás dubnové první pražské vystoupení varhaníka a zpěváka Coryho Henryho a jeho Funkových apoštolů? Pak je dost pravděpodobné, že vás osloví i jeho albová novinka. Velmi snadno přístupná, písničková, samozřejmě nejen funková, ale i s hebkými popovými a soulovými podtóny.

Lee Konitz & Dan Tepfer – Decade

Legendární saxofonista Lee Konitz (90) a pianista Dan Tepfer (36) slaví deset let příležitostných spoluprací. Vlastně je to ještě o něco déle, prvně spolu vystupovali v roce 2007. Ona dekáda uběhla od alba Duos with Lee (2009). Jak jinak výročí připomenout, než novou deskou s intuitivními improvizačními dialogy. Kdepak, jazz nezná žádné (dvou)generační bariéry.

The Jamie Saft Quartet – Blue Dream

Je libo něco tradičnějšího, konejšivějšího, „letně večerního“, a to aniž bychom chtěli hudbu degradovat na pouhou účelovou kulisu? Sofistikovaný Modro-smutný sen můžeme jen doporučit.

Newyorský klávesista Jamie Saft, proslulý dlouholetou spoluprací s Johnem Zornem i nadžánrovým sidemanstvím v neuvěřitelném rozptylu od jazzu přes folkaře Donovana po hiphopové Beastie Boys či rockera Iggyho Popa, stihl už letos vydat svoje druhé album po sólo-pianovém Solo A Genova. Na desku Blue Dream se striktně akustickým kvartetem si ovšem schoval dost invence i energie.

Redwood Tango Ensemble – Prizefighter

Nebudeme opakovat fráze o vášnivých letních náladách, ale seděly by…. Latinsky temperamentní a zároveň hráčsky velmi kultivované kalifornské sexteto Redwood Tango Ensemble i na svém druhém dlouhohrajícím titulu sází na zcela současnou, „jazzově-synkretickou“ podobu žánru, který si vepsalo do názvu. A na autorské kompozice kapelníka, virtuózního hráče na bandoneon Charlese Gorczynskiho.

Justin Brown – NYEUSI

Kalifornský bubeník Justin Brown (Thundercat, Flying Lotus, Ambrose Akinmusire, Gerald Clayton atd.) patří podle magazínu Modern Drummer k „nejvytíženějším hráčům obou pobřeží“. V úspěšné kariéře sidemana si nyní naplánoval čas na první sólové album. Ukazuje se na něm, že má rád nejen bicí, ale i klávesy a elektroniku. Sám hraje na elektrické piano a syntezátory a do kapely NYEUSI přizval, krom basisty, hned dva další mistry klávesnic: Jasona Lindnera a Fabiana Almazana.

Lásce k bílým a černým klapkám se nemusíme divit. „Moje máma je pianistka… A tak jsem bral inspiraci od Mozarta po Herbieho Hancocka. Mým oblíbeným jazzovým obdobím jsou krom 60. let také sedmdesátá a celá scéna fusion, hlavně Weather Report, Tony Willimas Lifetime, Return to Forever a Mahavishnu Orchetra. Snažím se držet myšlenky v minulosti i budoucnosti zároveň, ale nejdůležitější je samozřejmě žít TEĎ,“ vysvětlil Justin a to vše prý můžeme na albu slyšet.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.