Uloveno na síti: Letní porce jazzu, který stojí za poslech

28. červen 2017

Verneri Pohjola, Stuart McCallum nebo Mina Agossi – to je jen několik nahrávek, které jsme vybrali do červnového dílu „Uloveno na síti“. Pokud nemáte čas pátrat po kvalitním jazzu, nechte se inspirovat pravidelnou dávkou, kterou jsme pro vás připravili.

Verneri Pohjola – Pekka

Díky názvu pátého alba finského trumpetisty možná zbystří nejen milovníci skandinávského jazzu, ale i progresivního rocku a fusion. Verneri Pohjola se totiž rozhodl složit poklonu otci, basistovi a skladateli Pekku Pohjolovi. Pohjola starší býval členem slavné finské progrockové kapely Wigwam a na mezinárodní úrovni hrával i s Mikem Oldfieldem nebo legendou maďarské jazzové kytary Gáborem Szabóem. Verneri samozřejmě nezměnil žánr, otcovy skladby upravil s úctou, ale tak, aby zapadly do kontextu jeho vlastní tvorby.

Django Bates & Frankfurt Radio Big Band – Saluting Sgt. Pepper

Zároveň ohromná legrace i kus velikého muzikantského kumštu. Britský skladatel, multiinstrumentalista a bandleader Django Bates si k 50. výročí vydání podal jednu z nejvýznamnějších desek popové a rockové historie, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Překládá písně Beatles do moderního jazzového bigbandového jazyka. Nebojí se experimentů s disonancemi a neobvyklými harmoniemi a přitom ctí podstatu skladeb.

Stuart McCallum – City Live

Britský kytarista je znám především jako člen sestavy nu-jazzových The Cinematic Orchestra, ale neztratí se ani jeho sólové nahrávky. EP City Live působí velmi promyšleně a zároveň chytlavě. Do popových a nu soulových přesahů se McCallum pouští s vytříbeným vkusem. Například píseň North Star s hostující Sharlene Hector (ta na sebe upozornila jako vokalistka kapely Basement Jaxx) je hit v tom nejlepším smyslu slova.

Martin Konvička – Coming Homo

Album původem přerovského muzikanta se v nadnárodních plejádách nahrávek neztratí. Pianista a skladatel Martin Konvička je skutečný objev. Vstřebal klasiku, připravil mj. sérii skladeb inspirovaných hudbou J. S. Bacha pro festival Bachův podzim. Zmiňuje i hip hopové inspirace, ostatně hraje také v Dratwa Bandu. Ty sice na nahrávce nejsou příliš patrné („možná si je pod hudbou představuji jen já sám“, přiznává pianista v chystaném rozhovoru pro časopis Harmonie), ale dokazují šíři Martinova záběru.

Především však Konvička zaujme vytříbeným citem pro melodii a lyričnost, pro kterou nalezl ideální platformu v triové sestavě s Peterem Kormanem a Markem Urbánkem: „Vždycky jsem v sobě nosil sen hrát svou hudbu v jazzovém triu. Možná je to dáno jarrettovskou inspirací, nebo jenom intimitou a ohebností akustické triové sestavy, nevím. Vždycky jsem inklinoval spíše k introvertnější tvorbě a na té muzice je to znát. Mám rád ten klid, který z jazzového tria vyzařuje. Akustické trio je jako papír a tužka a já si záměrně volím papír a tužku – ne photoshop.“

Trevor Lawrence Jr. – Relationships

Je zjevné, proč bubeník Trevor Lawrence Jr., známý mj. jako sideman Herbieho Hancocka, nazval album Relationships. Jde prostě o poctu slavným příbuzným a učitelům. Jeho rodiče hrávali se Steviem Wonderem, stejně jako teta, soulová zpěvačka Sundray Tucker. Máma navíc vystupovala se Supremes. A dědeček Ira Tucker Sr. patří k největším gospelovým legendám, vždyť byl členem The Dixie Hummingbirds. Není tedy divu, že se na desce Trevora mladšího přirozeně přelévá jazz i soul, gospel i R&B.

Mina Agossi – UrbAfrica

Francouzsko-beninská diva Mina Agossi o sobě dává vědět stále častěji, ostatně známe ji i z našich pódií. Aktuálně například hostuje na albu Ahmada Jamala – Marseille. Na nové desce zcela harmonicky propojuje jazz, soul, lidovou hudbu Karibiku i západní Afriky. Opojná letní směska, stojící rozhodně za ochutnání.

Spustit audio