Uloveno na síti: Májová jazzová záplava

3. květen 2018

Nels Cline, Portico Quartet, Safety Squad. Na síti se prohání další várka pestrého nového jazzu, vybrali jsme alespoň šest čerstvých tipů.

Portico Quartet – Untitled (AITAOA #2)

Jak naznačuje podtitul „alba bez titulu“, zkratka AITAOA No. 2, Portico pořídili nahrávku během stejných sessions jako vydařené loňské album Art in the Age of Automation. Zdůrazňují ovšem, že nejde o žádné zbytky, ale kompozice srovnatelné kvality jako na předchozím počinu.

„Při realizaci AITAOA jsme museli nechat stranou spoustu muziky, která by vydala na další album. A čím více jsme tyhle opuštěné tracky poslouchali, tím více jsme je chtěli sdílet s našimi posluchači,“ vysvětluje Duncan Bellamy.

Nels Cline 4 –  Currents, Constellations

Originální kytarista Nels Cline, známý minimálně ze dvou světů – z planety alternativního rocku např. díky hraní s kapelou Wilco a z jazzových konstelací díky vlastním projektům či spolupráci s Medeski, Martin & Wood – má novou kapelu.

Jmenuje se prostě Nels Cline 4 a navazuje na duo s dalším šestistrunným kouzelníkem Julianem Lagem (Gary Burton, John Zorn). Pánové si totiž řekli, jak cituje tisková zpráva Blue Note: „Ve dvou je to síla, a co bychom teprve mohli dělat, kdybychom měli rytmickou sekci?“ Ono „co by mohli“ už je na světě.

Jamie Baum Septet + – Bridges

K vydání (na 18. května) je připraveno šesté kapelnické album americké flétnistky Jamie Baum a už nyní můžeme okusit dvě kompozice. Co máme hledat pod oním „+“, krom tušení, že nahrávka nabídne členitá a bohatá aranžmá?

„Zjistila jsem, že existují velmi hluboké vazby, jdoucí napříč staletími, spojující určité styly židovské hudby (mojí nejranější inspirace) s muzikou muslimskou – arabskou a hinduistickou – a jihoasijskou,“ vysvětluje autorka duchovní podtext alba Bridges (Mosty), který si „vůbec neprotiřečí se základy jazzové identity“.

Na desce se přirozeně potkávají například chicagský trumpetista a vokalista Amir ElSaffar, spojující jazzové kořeny s odkazem tradiční arabské hudby, nebo perkusista Navin Chetti s nepálskými konexemi.

Jeff Williams – Lifelike

Jeff Williams patří k americkým bubenickým legendám, vždyť má za sebou i spolupráci se Stanem Getzem. Vždy ho to ovšem táhlo do Evropy, už v roce 1974 točil pro ECM album s krajanem Richiem Beirachem. V poslední době se cítí lépe v londýnském zázemí, kde – konkrétně na pódiu prestižního Vortex Jazzu Clubu – vznikla i zlehka experimentující nahrávka Lifelike.

Williams tu hraje s akustickým sextetem, ve kterém exceluje v roli zvláštního hosta lisabonský trumpetista Gonçalo Marquez. „Některé kompozice sice pocházejí z různých dob (můžeme je slyšet na deskách The Listener a Another Time, zde jsou v bohatším aranžmá, pozn. aut.), ale většinu jsem napsal docela nedávno,“ upřesňuje autor a kapelník.

Kristjan Randalu – Absence

Tvorba pianisty a skladatele Kristjana Randalu, o kterém se velmi pochvalně vyjádřil i Herbie Hancock, dokazuje, že estonská scéna by se snadno a brzy mohla emancipovat v rámci skandinávského jazzového prostoru.

Producent Manfred Eicher si pro svoji firmu ECM vybral unikátní sestavu s americkým kytaristou Benem Monderem (Lee Konitz, Paul Motian či Donny McCaslin). S Kristjanem jsou již dlouho sehraní, na YouTube lze dohledat živé snímky v duu z roku 2010 či Monderovo hostování s Kristjanovým triem třeba v roce 2016. A také s finským bubeníkem Markku Ounaskarim, stálým pianistovým spoluhráčem. Výsledek zní prostě seversky fantaskně a fantasticky.

Safety Squad – Into the Danger Zone

Už obal druhé desky původně desetičlenného (na desce navíc rozšířeného na plný tucet) fusion bandu z Ohia naznačuje, že se tu někdo snaží dělat muziku přitažlivou i pro (nej)mladší publikum. A daří se to.

Nálada je hodně „acid“, skladby nakažlivě taneční a s přehlednými melodiemi. Ale nelekejme se, muzika je přitom dostatečně dospělá a samozřejmě skvěle zahraná.

Spustit audio