Uloveno na síti: Mráz nemá na jazz vliv

12. březen 2018

Tigran Hamasyan, Joe Lovano s Davem Douglasem v kapele Sound Prints či Adam Nussbaum. Březnová úroda jazzu rozhodně netrpí podchlazením. Inspirujte se a zahřejte se muzikou.

Tigran Hamasyan – For Gyumri

Mimořádně sugestivní a emotivní nahrávka navazuje na loňský titul An Ancient Observer a arménský pianista ji věnoval svému rodnému městu. „Tyto písně jsou hudebním pozorováním světa, ve kterém dnes žijeme, a váhy historie, kterou si neseme s sebou,“ vysvětlil autor a víc netřeba dodávat. Muzika hovoří jasně.

Walter Smith III – Twio

Strolling neznamená strohost. I bez harmonických nástrojů zní hudba texaského saxofonisty pestře a plně. A to by mu ani pohostinsky nemusel přizvukovat Joshua Redman, který dokreslil dvě skladby alba. Další barvu přidal také Christian McBride, který v polovině repertoáru střídá dvorního Smithova basistu Harishe Raghavena.

Peripheral Vision – More Songs About Error and Shame

Kanadské kvarteto o sobě rádo tvrdí, že se nenechává omezovat jazzovými pravidly. Platí to i na čtvrtém řadovém albu, kde „periferní vidění“ muzikantů pošilhává po postupech téměř rockových a kde se často sází na promyšlenou postprodukci, na playbackové vrstvení dalších nástrojových stop. I přesto nahrávka působí živě, přirozeně a energicky.

Adam Nussbaum – The Lead Belly Project

Písně z repertoáru legendárního lidového zpěváka Huddieho „Lead Belly“ Ledbettera (bývá označován za bluesmana, jenže jeho záběr byl přece mnohem širší) patří k základům americké hudby a od dětství je pochopitelně slýchal a hluboce vnímal i bubeník Adam Nussbaum.

Svůj osobní tribute se rozhodl natočit během jediného dne, bez velkých příprav a předchozího aranžování, pěkně zpaměti, kde je má dobře zafixofané. Přesně jako to dělají lidoví umělci. Nahrávka, na které se podíleli kytaristé Nate Radley, Steve Cardenas a saxofonista Ohad Talmor, jehož saxofon přebíral melodie tradicionálů, tak zní patřičně přímočaře a živelně.

Sound Prints / Joe Lovano & Dave Douglas – Scandal

Už pouhé dvě skladby z alba chystaného k dubnovému vydání budí zájem. Dva rovnocenní kapelníci točili v tradiční sestavě akustické pětice, která se, jak název projektu napovídá, trvaleji zformovala už na živém albu Sound Prints (2015) z Monterey Jazz Festivalu 2013.

Rozhodně se ale nebrání netradičním aranžmá, třeba práci se záměrnou disonancí. Poděkování velkému inspirátorovi Wayneu Shorterovi, který „nás beze strachu vedl přes tolik skandálních a bouřlivých dob“, pak vysvětluje harmonickou odvážnost hudby projektu Sound Prints i přítomnost jediné převzaté kompozice Juju mezi autorskými kusy Lovanovými a Douglasovými.

Různí umělci – We out Here

Chcete si udělat rychlý obrázek o současné mladé londýnské scéně? Výběr We out Here nabízí jednu z pohodlných možností. Svoje reprezentativní nahrávky tu nabízejí například Ezra Collective, spojující jazzový odkaz s afrobeatem a hip hopem, afrobeatoví Kokoroko nebo agilní ctitel karibských i jihoafrických kořenů, saxofonista Shabaka Hutchings (známý z kapely Sons of Kemet), který je koordinátorem celého kompilačního projektu.

Spustit audio