Vánoční Jazz Sampler – Stahujte zdarma jazzová alba!

23. prosinec 2016

Také ve svátečním čase se na webu objevuje řada jazzových alb, která jsou k dispozici zdarma a legálně ke stažení. Tak šťastné a veselé!

Album stáhnete po kliknutí na titulek alba nebo na odkaz „download“ v přehrávači. Lze tak učinit zcela zdarma (při zadání „0“), nicméně interprety, jejichž hudba vás osloví, můžete podpořit i dobrovolným příspěvkem (name your price).

Behind the Door – Proti proudu

Přístupná pop-jazzová fusion šestice původem z Frýdku–Místku zaujme žánrovým rozptylem, epickým charakterem skladeb a kontrastními polohami, podpořenými velkým množstvím nástrojů. Deset skladeb od pěti autorů reprezentuje to nejlepší z kapelní tvorby posledních dvou let.

 

Phil Orr & More – Jingle Bell Jazz 2016

Pro hravé klavírní trio amerického pianisty Phila Orra jsou vánoční koledy opravdu jen odrazovým můstkem. Na několik dní starém záznamu koncertu kombinuje jeho staromódně znějící kapela všechny běžné vlivy jako blues a bossa novu s klasickým jazzem padesátých let.

 

Stan Forebee – Monthly Monday Series (2016)

Holandský multiinstrumentalista a producent Forebee obstará všechno, co potřebuje pro dobrou nahrávku, sám. Základ jeho chilloutových tracků tvoří zajímavé beaty, ke kterým přidává melodické linky kláves, doprovody kytar a patřičně dunivé basové groovy. Na produkci z domácího studia víc než dobré!

 

dOwNqUarK – Scrapyard Love Philosophy

Berlínská čtveřice by byla celkem klasickým jazzovým kvartetem, nebýt kytaristy Axela Zajaca. Jeho nástroj má netradičně osm strun a vyluzuje ty nejprapodivnější zvuky, které výrazový záběr tohoto uskupení mnohonásobně rozšiřují. Bláznivá tvorba není pro každého, ale stojí alespoň za krátký poslech.

 

Marcelo Dominguez & Martin Balik – 627 Weeks Later

Další nahrávka, na které najdeme české stopy. Argentinského kytaristu doprovází na kontrabas a akordeon ve dvanácti instrumentálních kompozicích český světoběžník Martin Balik. Uklidňující tvorba je především fúzí jazzu a latinskoamerického folku.

 

Mike Cassells – Mike Cassells Group

V čele kanadské šestice stojí bubeník Cassells, který je zároveň autorem příjemných atmosférických skladeb, zaznamenaných v tomto případě už v roce 1998, kdy kapela krátce doprovázela Kennyho Wheelera. Ten na nahrávce sice nehraje, ale jeho vliv je znát z každé vteřiny povedeného alba.

 

Kongrorchestra – Live at Spore

Experimentální septeto tvoří přední jazzmani z Boloně a okolí. Nahrávka vyšla tento týden, ale ve skutečnosti jde o pět let starý živý záznam z festivalu Spore. Necelou půlhodinu hudby tvoří nesmírně intenzivní hudební proud, který je lepší dávkovat si postupně.

 

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Jan Mazura
Spustit audio