Vinyl Session: Tentokrát k 60. výročí labelu Impulse

15. únor 2022

Zpěvačka Lorez Alexandria, Yusef Lateef, Chico Hamilton, ale taky The Comet Is Coming… pokud tápete, co společného mají tyto položky z posledního dílu Vinyl Session, pak je to hlavně vydavatel, tedy label Impulse. Výhradně na jeho produkci se zaměřil Marek Novotný alias DJ Jeffology. Celý pořad poslouchejte ze záznamu!

Label Impulse založil producent Creed Taylor v roce 1960, nicméně svou první desku vydal o rok později. Jen během prvního roku existence Impulse stačil vydat desky takových jazzových es, jako byli Ray Charles, Gil Evans, Oliver Nelson, či Art Blakey & The Jazz Messengers. Nicméně Impulsu se začalo brzy přezdívat „dům, který vybudoval Trane.“ Což pochopitelně odkazuje k řadě úspěšných alb Johna Coltranea, které label proslavily.  

V tomto dílu jsme se s Markem probírali vybranými nahrávkami labelu Impulse, zaobírali se jejich estetikou i třeba tím, proč vinylové desky Impulsu dodneška tak voní…

Pokud s Impulsem teprve začínáte, lze doporučit též nedávno vydaný 4 LP komplet Impulse Records: Music, Message & The Moment, který shrnuje zásadní nahrávky tohoto kultovního vydavatelství.

Vinyl Session je novinka ve vysílání ČRo Jazz. V tomto hodinovém bloku vysíláme hudbu výhradně živě, a to přímo z vinylových desek v našem studiu. Pořad pravidelně naladíte každé 2. a 4. pondělí v měsíci, a to vždy od 14:00.

V živě vysílaném pořadu se v současnosti střídají DJ Mikuláš, DJ Mary C, DJ Ultrafino a právě DJ Jeffology.

Spustit audio

Související