ČRo Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku 2016, boduje Dorůžka

5. duben 2017

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označila stanice Český rozhlas Jazz album kytaristy Davida Dorůžky. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas už čtvrtým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek.

„Snažíme se upozornit na mimořádné úspěchy českého jazzu,“ říká Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz, „loni v Česku vyšlo dosud nejvíce jazzových alb v novodobé historii, konkrétně 45, a byla by škoda na ně zapomenout,“ dodává.

David Dorůžka Trio – Autumn Tales

David Dorůžka Trio – David Dorůžka – Autumn Tales

Kytarista David Dorůžka si dávno vydobyl evropské renomé a přispěl na řadu alb, jako sidemana si ho v posledních letech zvali třeba francouzský kontrabasista Nicolas Moreaux nebo belgický bubeník Domenico Mimi Verderame. Jako leader ovšem rozhodně netrpí „nadprodukcí“. O to víc potěší výtečná triová nahrávka Autumn Tales, kterou volíme Albem týdne.

Panel deseti jazzových publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2016 jednoznačně zvolil album Autumn Tales kytaristy Davida Dorůžky.

„V jeho případě se devět let čekání na novou autorskou desku zajisté vyplatilo a výsledek mnohé překvapil ani ne tak samozřejmou precizností, jako spíše neortodoxnějším zvukem a dobrodružnějším přístupem. Pokud rekapitulujeme jazzový rok 2016, jeho desku Autumn Tales zkrátka nelze pominout,“ říká k ocenění Vidomus. Na dalších místech se umístila alba skupiny Vertigo a kytaristy Viléma Spilky.

Prolistujte si katalog online:

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi.

V seznamu vydaných desek lze opět vysledovat několik výrazných trendů: přetrvává silné zastoupení kvalitního jazzového mainstreamu (alba Milana Svobody, Ondřeje Štveráčka, Najponka, Otto Hejnice), zároveň však není nouze o pozoruhodné nové koncepty se zásadním autorským vkladem, které zaslouženě budí pozornost. „Výrazná je role mladší a střední generace jazzových skladatelů,“ upřesňuje dramaturg ČRo Jazz.

Dvaatřicetistránkovou brožuru distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových festivalech a ve většině jazzových klubů, posluchači si ji mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde. O tištěné vydání si mohou napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Česká jazzová sklizeň 2016 – nejvýše hodnocená alba

  1. místo: David Dorůžka – Autumn Tales
  2. místo: Vertigo – Nononononininini
  3. místo: Vilém Spilka Quartet – Podvod
autor: ČRo Jazz
Spustit audio