David Dorůžka Trio – Autumn Tales

9. leden 2017

Kytarista David Dorůžka si dávno vydobyl evropské renomé a přispěl na řadu alb, jako sidemana si ho v posledních letech zvali třeba francouzský kontrabasista Nicolas Moreaux nebo belgický bubeník Domenico Mimi Verderame. Jako leader ovšem rozhodně netrpí „nadprodukcí“. O to víc potěší výtečná triová nahrávka Autumn Tales, kterou volíme Albem týdne.

Dorůžkova „žádanost“ paradoxně zavinila, že kytarista neměl čas na práci s vlastními kapelami a hlavně na komponování. Od třetího profilového alba Wandering Song, natočeného v roce 2007 a vydaného o dva roky později, stejně jako od projektu Silently Dawning (2008), uplynula jazzovou řekou spousta vody.

ČRo Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku 2016, boduje Dorůžka

Česká jazzová sklizeň 2016

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označila stanice Český rozhlas Jazz album kytaristy Davida Dorůžky. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas už čtvrtým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek.

„Hraji hodně, poměrně často v zahraničí... Nemohu ovšem říci, že to kde a s kým spolupracuji, je primárně z mé iniciativy. Spíše si jiní vybírají mě. V posledních letech zkrátka hraji daleko více coby sideman v kapelách jiných hudebníků a daleko méně jako leader.“

„Důvodem je, že už nemám tolik času a energie věnovat se vlastnímu managementu a jsem spíše odkázán na to, kdo mi co nabídne,“ svěřil se kytarista přede dvěma lety v rozhovoru pro ČRo Jazz.

Na komponování si David Dorůžka vyšetřil chvíli až v létě a na cvičení a natáčení na podzim (odtud název) loňského roku. Konečně, mohli bychom napsat. Čtvrté kytaristovo profilové album Autumm Tales je invenční jak skladatelsky, všech pět nových autorských kompozic má nosný nápad a všechny úpravy cizích skladeb vykazují osobitý přístup, tak hráčsky.

Možná právě díky práci pro jiné totiž David ještě rozšířil svůj výrazový i žánrový rejstřík. Třeba až do téměř jazzrockových poloh, jako v úvodní Glaciers Melting, kam se na dřívějších, spíše křehkých nahrávkách nepouštěl. Byť jde o výjimku, i na novince jinak převažují „tiché“ nálady. Nebo směrem k hudbě Levanty, konkrétně v „pouštní“ Shir HaMidbar.

Ke dramaturgickým pojítkům alba určitě patří inspirace židovskou hudbou. Konkrétně úpravy kompozic, které napsali Abraham Brudno (oběť holokaustu, zavražděný pravděpodobně v roce 1943) a rabbi Sholom Charitonov. Ve výsledku jde ovšem o kolekci velmi pestrou.

Aniž by se cokoliv s čímkoliv tlouklo, na desku se vejde mezi bopem a meditací těkající úprava šlágru Hm, hm, ach ty jsi úžasná pianisty a skladatele Leopolda Korbaře (v době protektorátu persekvovaného kvůli polovičnímu židovskému původu) i originální instrumentální aranžmá písně Opuštěný milý z Malého špalíčku Bohuslava Martinů. Nebo hravá rytmická „legrácka“ Vláček motoráček, kterou přispěl na album kontrabasista Jiří Slavík.

David Dorůžka Trio

Mimochodem, ke kytaristovým přednostem patří i schopnost vybrat si vhodné spoluhráče. Platí to i pro aktuální trio, které se tentokrát obešlo bez zahraničních partnerů, byť zrovna kontrabasista Jiří Slavík je důkladně „proškolený“ londýnskou a hlavně pařížskou scénou, na které strávil sedm let.

Slavík právem poutá pozornost nejen dvěma autorskými kompozicemi či citlivým „smyčcovým“ podáním zpěvné melodie v Dorůžkově Tale of the Autumn Sea. Vždy dokáže sloužit skladbě a leaderovi a zároveň nepotlačovat vlastní ambice, kdykoliv vycítí vhodný prostor.

Vynalézavý bubeník Martin Novák (mj. Hollenbeckův žák na Jazz Institute Berlin, doprovazeč Jany Kirschner či Lenky Dusilové a člen kapely Lanugo) už společné hudební cítění s Davidem Dorůžkou dávno prokázal, třeba v rámci projektu s Tiburtina Ensemble. Na Autumn Tales zaujme také elegantní hrou na darabuku a přirozeným pojetím blízkovýchodních rytmů.

Už v době vydání druhého alba Silently Dawning říkal David Dorůžka pisateli, že jestli o něco nestojí, tak o nadprodukci: „Nechci točit alba, jen abych něco vydal. Hudby vychází tolik, že nemá smysl vydávat cokoliv, co není to nejlepší, čeho je člověk schopen.“

„Spousta muzikantů vydává desku každý rok. Ale často nedotáhnou album do konce, nebo nahrávky nezaznamenávají žádný vývoj. Posluchači pak desku pouštějí třeba jen měsíc a pak na ni zapomenou. Tomu se chci vyhnout.“

I tentokrát se mu ono „vyhnutí se“ dokonale podařilo. Věříme, že Autumn Tales bude nejen Albem týdne, ale albem mnoha poslechů – i s odstupem let.

David Dorůžka – Autumn Tales

David Dorůžka – kytara

Jiří Slavík – kontrabas

Martin Novák – bicí nástroje a perkuse

Label: Animal Music, 2016

www.daviddoruzka.com

Spustit audio