E Converso v Rozhovoru měsíce: Živé album nám sluší

3. listopad 2017

Skupina E Converso se rozhodla své druhé album nahrát na koncertě. Přesněji šlo o koncerty dva, jeden v Praze a jeden v Brně. Nejen o novém albu a o chodu kapely, ale i o svých dalších hudebních aktivitách budou v listopadovém Rozhovoru měsíce za E Converso hovořit Michal Wróblewski (saxofon) a Jan Chalupa (bicí). Skupinu dále tvoří Vladimír Micenko (kontrabas) a Jan Pisklák (kytara).

Nové album skupiny E Converso se jmenuje Umělecká sebevražda – Radikální kreativita. Dvě části názvu odkazují k titulům dvou skladeb, z nichž jedna (a s ní celá polovina alba) vznikla při vystoupení v brněnském klubu Alterna a druhá (skladba i část alba) v Praze v Jazz Docku. Z těchto názvů vychází i obal alba, jehož autorem je Marcel Bárta.

Na otázku, zda by měl posluchač poznat, že jde o sestřih ze dvou různých vystoupení, hosté odpovídají: „Nehraje to až takovou roli. Každý koncert byl pro nás jiný, ale posluchač by to poznat neměl. Zvukově sice je trochu patrné, že se jednalo o extrémně akusticky jiné prostory, ale po postprodukci je zvuk unifikovaný.“

Jaký je rozdíl mezi nahráváním ve studiu a živě na koncertě?

A proč živá nahrávka? „Naší kapele to sluší, mimo jiné díky silnému podílu improvizačních složek,“ odpovídá Jan Chalupa. A Michal Wróblewski dodává, že při studiovém nahrávání by byl výsledek úplně jiný: „Ta deska je od počátku plánovaná, aby vznikla tímto způsobem. Já jsem všechny své kompozice psal s tím, že budou nahrány živě.“

Autorem většiny skladeb na novém albu je Michal Wróblewski, který v rozhovoru vícekrát zdůrazňuje, že je komponoval přímo pro toto album – „s výjimkou jedné, která je sice starší, ale dobře fungovala, a proto jsme se ji rozhodli použít“.

Autorsky se na novém materiálu podíleli také kontrabasista Vladimír Micenko a kytarista Jan Pisklák. Bubeník Chalupa zatím pod žádnou skladbou podepsaný není, ale říká: „Plány jsou, ale komponování zatím není moje silná záležitost. Jsem v začátcích. Ale v budoucnu bych skládal rád.“

E Converso. Zleva: Vladimír Micenko, Jan Chalupa, Michal Wróblewski, Jan Pisklák.

Michal Wróblewski se jako autor podílí i na tvorbě další kapel. Jeho jméno figuruje v údajích o autorství na nahrávkách skupin Mocca Malacco, Dust In The Groove nebo nově KIAP. Na otázku, zda předem ví, že píše právě pro E Converso, odpovídá:

Rozhovor měsíce: Michal Wróblewski mezi Norskem a Japonskem

Kiap

Saxofonistu Michala Wróblewského jsme zastihli při jedné z jeho koncertních zastávek v Česku. Na turné se svou kapelou E Converso si „odskočil“ z Norska, kde momentálně studuje. Právě o studiích, o muzikantském životě nebo o turné v Japonsku bude řeč v Rozhovoru měsíce, který vysíláme na ČRo Jazz v pátek 6. května od 14:00.

„Většinou, z devadesáti procent, ano. Převážná většina hudby, kterou píšu, je částečně improvizovaná. S improvizovanou částí počítám dopředu tak, že ji budou provádět konkrétní hudebníci. Jinak bych nebyl schopen tu skladbu napsat, protože vnímám kompozici a improvizaci jako celek. V rámci tohoto konceptu nemohu psát pro hráče, které neznám důvěrně jako hudebníky a lidi.“

Ve druhé polovině rozhovoru se dostáváme také k dalším aktivitám obou hostů. Při své poslední návštěvě Rozhovoru měsíce, v květnu 2016, hovořil Michal Wróblewski o plánovaném turné s česko-norskou skupinou KIAP po Japonsku. Mezitím turné proběhlo, kapela se zastavila v Tokiu, v Kjótu nebo v Ósace, hrála v jazzových klubech i v undergroundových rockových prostorách.

Podívejte se na záznam Wróblewského skladby Absurd:

„Bylo to deset koncertů v řadě, ani jeden den volna. Bylo to hodně náročné, ale pomohlo nám to i hudebně,“ vzpomíná Wróbelwski a dodává: „Přijetí bylo úžasné. Nejednalo se o žádné masové akce, není to hraní pro stovky lidí, ale každý koncert měl slušnou návštěvnost a všichni ti lidé z toho byli nadšení. Prodali jsme tam spoustu cédéček a triček. V Japonsku si totiž návštěvníci koncertů ještě kupují hudební nosiče.“

Na čem dělá... saxofonista Michal Wróblewski

Michal Wróblewski

Mnoho inspirace na svých norských studiích načerpává saxofonista Michal Wróblewski. Již druhý rok žije v Oslu, kde byl letos přijat do magisterského programu na Norwegian Academy of Music. Jako hráč, autor a manažer se kromě dvou tamějších formací stíhá věnovat i dvěma českým.

V několika kapelách různých žánrů bubnuje Jan Chalupa. Vedle E Conversa je to například experimentální skupina Talaqpo v čele s Lucií Páchovou, se kterou hrává komorní akce pro několik lidí, nebo naopak čím dál populárnější folkový Jananas, se kterým se dostane i na velké venkovní festivaly.

Na otázku, zda hraní pro několik lidí a pro velký dav rozlišuje, bubeník odpovídá: „Moc ne. Snažím se, aby mě účast fanoušků nedeterminovala v tom, jak dělám hudbu a jestli ji dělám dobře, nebo ne. Jediné, co člověk determinuje, je velikost pódia. Na větším pódiu venku se hraje jinak než v malém klubu.“

Rozhovor s členy skupiny E Converso Michalem Wróblewským a Janem Chalupou vede Milan Tesař (Radio Proglas). V pořadu uslyšíte tři skladby z nového alba kapely.

autor: Milan Tesař
Spustit audio