Jak to slyší František Kop? Speciální saxofonový díl

25. březen 2014

Nejen o připravovaném novém albu bude řeč v dalším dílu pořadu Tak to slyším já, do nějž přijal pozvání známý saxofonista František Kop (J.A.R., Naima..). V tomto „testu na slepo“ jsme známého českého jazzmana vyzkoušeli především ze znalosti známých saxofonových nahrávek. A jak to dopadlo?

Pořad Tak to slyším já vysílá stanice Český rozhlas Jazz nově každý čtvrtý pátek v měsíci. Díl s Františkem Kopem odvysílá v pátek 28. března ve 14:00. Jde o rozhlasovou obdobu rubrik hudebních časopisů, jakými byla česká Melodie nebo je dodnes americký Down Beat (tzv. blindfold test, tedy test na slepo). Také tentokrát „zkušební materiál“ připravil a Kopa vyzpovídal hudební publicista Jiří Starý.

Album Branforda Marsalise, Contemporary Jazz, poznal Kop takřka okamžitě. V proudu hudby došlo i na diskusi kolem významu pojmu „contemporary jazz“, tedy současný jazz. „Z Branfordova pohledu to vnímám spíš jako provokaci, tím pojmem chtěl ostatním muzikantům a kritikům ukázat, co je podle něj ten současný jazz. Pro mě je to hodně složitý pojem, možná na něj mám jiný názor než Branford,“ komentuje Kop.

Poslechněte si Kopův komentář k Marsalisově hře: 

 

 

Desku tria Lovano-Frisell-Motian nechtěl Kop slovy skoro vůbec přerušovat. „Do toho se nechce ani moc mluvit. Je to moje oblíbené trio, prostě krása,“ říká Kop.

Také při poslechu sólového partu Michaela Breckera ve skladbě Naima Kop na chvíli oněměl – nikoli neznalostí interpreta, ale úžasem nad jeho dokonalostí: „Když to tak poslouchám, mám takový pocit, že bych měl přestat kecat a jít domů cvičit na saxofon,“ usmívá se Kop.

Groovově založenou nahrávku Jamese Cartera nakonec Kop nepoznal, poměrně obšírně však reflektoval naslepo puštěné desky Charlese Lloyda či také Sonnyho Rollinse. „Když jsem Sonnyho slyšel poprvé v 80. letech, vůbec mi neseděl. Jel jsem fundamentalisticky v be-bopu a jeho hudbu jsem kritizoval – mnohem víc mi konvenoval Dexter Gordon. Ale stále si rád poslechnu jeho starší desky z 50. let," vysvětlil host pořadu. Seznam testovacích nahrávek najdete níže.

Tak to slyším já - 28. 3. (14:00) Seznam testovacích nahrávek: hádá František Kop

1) Irving Berlin: Cheek To Cheek č. 4 z CD „Branford Marsalis: Contemporary Jazz“, Sony Music, 2000

2) Harold Arlen: Over The Rainbow , č. 2 z CD „Paul Motian On Broadway - Vol. 1“, Polydor, 1989

3) John Coltrane: Naima, č. 5 z CD „Hancock/Brecker/Hargrove: Directions In Music“, Verve, 2002

02755331.jpeg

4) James Carter: Layin´ In The Cut, č. 1 z CD „James Carter: Layin´ In The Cut“, Atlantic, 2000

5) Jule Styne, Sammy Cahn: I Fall In Love Too Easily, č. 1 z CD „Charles Lloyd Quartet: Mirror“, ECM, 2010

6) Sonny Rollins: Sonny, Please, č. 1 z CD „Sonny Rollins: Sonny, Please“, Doxy Records, 2006

7) Wayne Shorter: Orbits, č. 1 z CD „Wayne Shorter Quartet: Without A Net“, Blue Note, 2013

Spustit audio