Jen piano a já: Beata Hlavenková vydala album

20. říjen 2013

Pianistka Beata Hlavenková v poslední době hrála hlavně s Lenkou Dusilovou, Ivou Bittovou, případně s vlastním triem. Nyní však vydala nové sólové album. Sólové doslova: ve studiu byla jen ona a piano.

Novinka Theodoros je složena z dvanácti autorských klavírních skladeb pojmenovaných po měsících v roce: autorka je zde sama sobě též jedinou interpretkou. Album přichází více než čtyři roky po vydání Beatina oceňovaného CD Joy For Joel (2009).

Na rozdíl od debutu, který Beata Hlavenková vytvořila spolu se zahraničními hudebníky, mezi nimiž vynikali zejména trumpetistka Ingrid Jensen a saxofonista Rich Perry, je album Theodoros složeno výlučně z klavírních skladeb, jak sólových, tak vrstvících zmnožené klavírní party přes sebe. S tímto způsobem práce začala před dvěma lety, kdy ji nadchl počítačový program Logic. Nicméně základy pro vrstvení několika stop měla samozřejmě hlubší – ze své aranžérské praxe.

Beata Hlavenková o konceptu alba Theodoros říká: „Po narození druhého syna Theodora Eliho jsem v hlavě nosila nápad, že se mé druhé album bude nějakým způsobem vztahovat k němu. Řecké jméno Theodoros znamená Boží dar, stejně jako Mathias v hebrejštině. Když jsem začala skládat, uvědomila jsem si, že Boží dar je pro mne život. Ten se skládá z let, z měsíců, z dnů. Bylo tedy naprosto přirozené, že skladby budou pojmenovány stejně jako kalendářní měsíce.“

Hlavenková, která v poslední době hrála často se zpěvačkou Lenkou Dusilovou, se podle svých slov považuje za „bývalého jazzového muzikanta“ – s vlastním jazzovým triem hraje méně, zato je slyšet v projektech napříč žánry či se aranžérsky podílela na nedávno vydaném albu Zvon Ivy Bittové. Podobně žánrově rozvolněná má být i její nová sólová deska. „Není to ani jazz ani pop, ale něco mezi. Jakýsi crossover, a tedy poměrně nezaškatulkovatelná věc,“ dodává pianistka.

Poslechněte si pořad o novém albu Theodoros:

Nové album Beaty Hlavenkové vychází u Animal Music na CD a digitálně, novinkou je pak souběžné licenční vydání na LP. Na koncertech Hlavenková album představí až na jaře 2014, kdy má v plánu turné.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio