Na čem dělá… kytarista Kirill Yakovlev

10. říjen 2016

Kytarista ruského původu vede v Praze především vlastní kapelu Cirilic, se kterou nyní připravuje novou desku. „Dobré muziky je nekonečné množství,“ zdůvodňuje svůj žánrový rozptyl, který ovlivňuje jeho skladby i hru.

„Komponování je pro mě naprosto přirozenou věcí od té doby, co se zajímám o kytaru. Dlouho jsem si myslel, že ostatní to mají stejně, ale naštěstí to tak není. Věřím, že vytvořit si svůj vlastní styl hry a hudební svět vůbec, je jediná správná cesta k úspěchu,“ shrnuje svůj přístup Yakovlev.

Posledních pár let je tedy jeho hlavní aktivitou Cirilic, autorská kapela, pro kterou také sám píše všechny skladby. „Je to zkrátka moje dítě po všech stránkách. Stylově se pohybujeme od progresivního rocku, přes jazz a world music až k ambientu,“ popisuje její styl.

„Chystáme teď novou desku. Ponese název Memories of Heaven a moc se těším, až bude venku. Křest plánujeme na začátek roku 2017, přesné datum ještě není jisté. Řešíme hlavně koncerty na jaro a léto.

Rozhovor měsíce: Kirill Yakovlev a Vzpomínky na nebe

Kirill Yakovlev

Memories of Heaven je název druhého alba mezinárodní pražské skupiny Cirilic. Jak prozrazuje její kapelník a zakladatel, kytarista Kirill Yakovlev, v našem Rozhovoru měsíce, svými novými skladbami se snaží vyjádřit svou představu hudby, která se hraje v nebi.

Cirilic je mezinárodní projekt od samého počátku. „Třeba jen na poslední nahrávce se podíleli hráči z Ruska, Ukrajiny, Nizozemska, Jižní Koreje, České republiky a Slovenska! Rád bych všem moc poděkoval. Konkrétně to byli Cyrille Oswald, Taras Volos, Miloš Klápště, Dušan Černák, Daniel Šoltis, Patrik Sas, Yonga Sun, Oskar Török a Karel Holas,“ vyjmenovává Yakovlev zkušené hráče různých žánrů.

„Poslední dobou mě hodně inspiruje elektronická hudba a obecně možnosti, které hudebníkům nabízí 21. století. Přemýšlím o tom, jak tyto inspirace konkrétně zužitkovat, ale zatím je to v úplných začátcích.“ Občas se účastní se i projektů jiných muzikantů, ale jen pod podmínkou, že hudbu berou opravdu vážně. „Musí to za to skutečně stát a nesmí mě to nudit,“ přiznává.

„Věnuji se také učení. Už asi pět let vyučuji kytaru na ZUŠ Dr. Lidinské v Berouně. Vedu kytarový kvartet, pro který píšu aranžmá populárních skladeb různého stylu. Je to s nimi veliká legrace.“

„Nejsem stylově vyhraněný, ale mám rád konceptuální přístup k hudbě, jaký měli Pink Floyd nebo King Crimson,“ říká dále Yakovlev. Poslouchá ledacos a vyjmenovává konkrétní desky interpretů od Mahavishnu Orchestra, přes flamencové zpěváky až po Dhafera Youssefa. „Od toho mě baví úplně všechno.“

„Dobré muziky je ale nekonečné množství,“ uzavírá. „Nedávno mě dostal třeba koncert Stevena Wilsona a jeho kapely ve Foru Karlin. Všechno bylo na špičkové úrovni: zvuk, video, zpěv, instrumentace,… Prostě něco neuvěřitelného!“

www.cirilic.eu

autor: Jan Mazura
Spustit audio