Na čem dělá... Štěpán Janoušek

12. září 2017

Klatovský rodák Štěpán Janoušek je vyhledávaný pro svou hru na trombon, stejně jako pro svou bezchybnou pěveckou intonaci. A v řadě kapel dokonce zužitkuje obojí.

Nejvýraznější je poslední dobou jeho působení v a cappella – tedy ryze vokálním – sextetu Skety. „Ačkoli jde o vokální těleso, dokážeme udělat pořádnou party,“ vyzdvihuje specifikum souboru Janoušek.

Čtěte takéNa čem dělá... saxofonista Michal Wróblewski

Hodně si hrajeme se zvukem. Pracujeme na sound designu, se kterým se často počítá už při práci na kompozici a aranžmá. To je na české a cappella scéně zatím spíše ojedinělé.“

Se zpěvačkou a kytaristkou Markétou Zdeňkovou v duu MarZ se věnují téměř výhradně její tvorbě. „Od Sket jsem převzal zálibu v práci se zvukem, takže tady se o ni starám já. Kromě toho s Markétou hraju na trombon, zpívám, hraju na perkuse a poslední dobou ještě trochu začleňuji klávesy.“ V červnu dvojice vydala u labelu Amplion desku Na rozcestí.

„Také jsem součástí kvarteta Janoušek – Wróblewski, což je takový reunion saxofonisty Michala Wróblewského a mě,“ popisuje další kapelu, která navazuje na již neexistující Mocca Malacco. Zde už Janoušek pouze hraje na trombon.

Dva dechaře doprovázejí Miloš Klápště na kontrabas a Jan Chalupa na bicí, přičemž první tři jmenovaní přispívají také autorsky. Nové skladby představí čtveřice na podzimním turné se sedmi zastávkami, které začne 6. října v Praze.

„Ještě bych rád zmínil Concept Art Orchestra, big band, který s neutuchající energií vede trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová. 22. a 23. října nás čeká zajímavá spolupráce se členy Graz Composers Orchestra a na konci listopadu také živé provedení skladeb Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera.“

Štěpána Janouška můžeme příležitostně vidět a slyšet i v řadě dalších kapel: v Prague Big Bandu, Big Band Theory, v kapele Divnotaj nebo v představení Constellations I – Before I Say Yes coby člena Komorního orchestru Berg. Hudbu k originálnímu představení složil Michal Nejtek.

„Jinak začínám pracovat na představení v koprodukci Farmy v jeskyni a Tance Praha. Zatím jsme ale ve fázi, kdy se teprve objevují obrysy, takže nemůžu mluvit konkrétněji,“ doplňuje ještě výčet svých aktivit. Učí také improvizaci a hru na pozoun na Konzervatoři a Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka.

Pokud jde o konkrétní koncerty, zve Janoušek na zářijový Prague A Capella Festival, akci, na kterém se organizačně podílí Skety. „Hlavní koncert se uskuteční 30. září a spolu s námi na něm vystoupí skvělé italské vokální těleso Cluster.“

Štěpán Janoušek a Marta Kloučková
autor: Jan Mazura
Spustit audio