Roman Pokorný – Eldorado

22. prosinec 2014

Kytarista Roman Pokorný se rozezpíval. A vrhl na odpíchnutý blues-funky-latin-rock. Písničkové album Eldorado představuje v Pokorného diskografii poměrně zásadní žánrový posun a zároveň návrat k hudbě jeho formativních let. V rámci domácí scény jde o počin relativně výjimečný, který si určitě zaslouží visačku Album týdne.

Po zdařilé loňské poctě Grantu Greenovi na albu Feelin‘ The Spirit se kytarista Roman Pokorný opět vrátil k čistě autorskému repertoáru. Navíc k nahrávání alba Eldorado, jehož základ začal vznikat dle informací pro booklet CD už v roce 2007, sezval málem bigbandovou sestavu. Na rozdíl od předchozích desek, točených vždy v menším obsazení. Přesto se nabízí určitá spojnice s tributem Greenovi.

„Green pro mne prezentuje fenomenální bluesový feeling a také umění kytarového riffu," vysvětlil Pokorný kolegovi Milanu Tesařovi v rozhovoru o předchozím albu. Možná právě ponor do Greenova repertoáru inspiroval Pokorného, třeba podvědomě, k jeho vlastní riffové „přímočarosti“ a k dotažení projektu Eldorado.

Asi největší překvapení ovšem představuje Pokorného zpěv. Ne, že by kytarista nezpíval nikdy dříve, vzpomeňme jeho vokál ve skladbě Spring Garden na desce Hot Jazz News (2007). Ovšem celé písňové album by od něj ještě před rokem čekal málokdo. Tedy pokud by neodhadoval z rozpracovaných nahrávek. A nejen, že Pokorný zpívá a textuje v angličtině, v titulní písni Eldorado se pustil i do španělštiny. Po stránce „hlasové obdařenosti“ sice není žádný Caruso, jenže to vůbec nevadí. Svoje si uzpívá a ve zvolených žánrech jde opravdu především o důvěryhodný feeling. Ten nikdy nechyběl Pokornému-kytaristovi a nechybí ani Pokornému-zpěvákovi.

 

Eldorado představuje Pokorného žánrově nejrozmáchlejší kolekci. Převládají nálady bluesové a bluesrockové, ale například ve skladbách Eldorado či Your Fleeting Love se autor vypravil za latinskoamerickými inspiracemi. V písních Big Joe či Dirty Radio (zde ovšem s latinou v mezihře) dal zase průchod rockovému živlu. S absolutním soustředěním na modulaci kytarového tónu vystřihl instrumentální bluesovou baladu Harmony In Blue. Nevyhýbal se ani odkazům na tradiční podoby jazzu, například v písni iPrayer. Kam míří výstižně pojmenované Blues for Jim Hall není nutno vysvětlovat. A prostřednictvím On My Way Pokorného cesta vedla až do hájemství country.

Mezi hosty exceluje maďarský bluesman, špičkový hráč na foukací harmoniku Mátyás Pribojszki, našemu publiku známý třeba díky brilantnímu koncertu na festivalu Blues Alive 2011. V sólech sekunduje protagonistovi velšský, v Praze často působící saxofonista Osian Roberts. Poctivou práci ovšem odvádějí i příslušníci zdejší „mladší“ muzikantské generace, třeba bluesový kytarista Marcel Flemr nebo trumpetista Miroslav Hloucal (Infinite Quintet, Points, šéf vlastních sestav a samozřejmě i dřívější Pokorného spoluhráč).

Kytarista Roman Pokorný

Jako celek potvrzuje album Eldorado sympatický fakt, že Roman Pokorný nehodlá ustrnout v jediné interpretační či žánrové rovině. Hledá poctivě svoje vlastní hudební Eldorádo. Věříme, že vás Pokorného muzikantské putování ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz potěší.

Roman Pokorný – Eldorado Roman Pokorný – zpěv, elektrická a akustická kytara, bendžo, ukuleleOsian Roberts – tenorový saxofon, aranžmá dechových nástrojůMátyás Pribojszki – foukací harmonikaJan Kořínek – elektrické varhany HammondPavel Novák - baskytaraTaras Vološčuk - kontrabasMarcel Flemr – rytmická kytaraMiroslav Hloucal - trubkaJan JJ Jirucha - trombónMartin Šulc – bicí nástrojeMiloš Dvořáček – bicí nástroje

Label: MyRecords, 2014

www.romanpokorny.com

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio