R+R=NOW: Glasperova odpočinková rovnice je spíše zklamáním

8. srpen 2018

„Šest špičkových hudebníků ve studiu ještě není zárukou kvalitního alba,“ říká Jan Kyncl ve videorecenzi projektu R+R=NOW ‒ nového počinu Roberta Glaspera a jeho souputníků. Sledujte Jazz Test alba Collagically Speaking.

V uvolněné atmosféře hollywoodských studií vzniklo album all-star formace, kterou sestavil pianista a skladatel Robert Glasper původně na základě objednávky jednoho texaského festivalu. Glasperovým výchozím bodem byla naprostá rovnoprávnost všech šesti muzikantů, což je patrné i v kolektivním autorství většiny skladeb na vzniklém albu Collagically Speaking.

Najdeme zde známé tváře mladší americké jazzové scény, osobnosti, které mají vedle jazzu v krvi i hip hop, R&B, jazz, soul a funk: na desce hrají trumpetista Christian Scott, basista Derrick Hodge, klávesista Terrace Martin, beatboxer Taylor McFerrin a bubeník Justin Tyson.

R+R=NOW

„Rovnoprávnost členů je jistě sympatický přístup, ovšem na desce Collagically Speaking vyústil v jakousi bezbřehost,“ namítá autor recenze. Až na dvě výraznější kompozice Resting Warrior s chytlavým groovem a bubenickým sólem Justina Tysona v samém závěru a The Night in Question, kde exceluje trumpetista Christian Scott, postrádá Collagically Speaking výraznější záchytný bod.

Čtěte takéRobert Glasper Experiment – ArtScience

I z názvu alba vyplývá, že Glasperovým záměrem bylo vytvořit hudební koláž. Té nelze upřít skvělé instrumentální výkony, zejména bubeníka Justina Tysona, brilantní momenty spontánní souhry a obecně velmi dobrý zvuk. Vedle toho jsou zde i poněkud utahanější pasáže bez výraznějších vzruchů a leckdy i celkem prvoplánové texty některých z hostujících vokalistů.

Jsme zde svědky jakéhosi táhlého jamu pozdně nočního charakteru. Většina tracků se odvíjí v poklidném tempu, základem bývá nekompromisní beat hiphopového střihu, nad ním jednoduché melodické linky, nenucenou atmosféru dokreslují zvuky syntezátorů, efektů a vokodérů.

R+R=NOW

„Jistě, kdo by nechtěl poslouchat jam takto skvělých muzikantů, ale spíš v klubu nebo na festivalu. Na třiasedmdesátiminutové album je to trochu málo,“ míní Kyncl.

Čtěte takéChristian Scott – Ruler Rebel

Nové album asi nejlépe vystihuje anglický termín chill, je to odpočinková hudba, při níž se při patřičné náladě není problém uvolnit. „Znáte-li autorské počiny zúčastněných členů jako Black Radio Roberta Glaspera nebo Stretch Music Christiana Scotta, můžete však projektem R+R=NOW být zklamáni. Jejich síly prostě nedosahuje,“ říká recenzent.

Je ale také patrné, že tento all-star band své možnosti nevyčerpal, a na koncertním pódiu může působit zcela jinak, než při poněkud sterilním studiovém setkání.

Podívejte se na klip k albu Collagically Speaking:

Jazz Test č. 14

R+R=NOW – Collagically Speaking

Robert Glasper – klávesy

Terrace Martin – syntezátor, vokodér

Christian Scott aTunde Adjuah – trubka

Derrick Hodge – baskytara

Taylor McFerrin – syntezátor, beatbox

Justin Tyson – bicí

Hosté: Omari Hardwick, Terry Crews, Stalley, Amanda Seales, Amber Navran, Goapele, Jahi Sundance, yasiin bey – vokály

linktr.ee/reflectrespondnow

autoři: Petr Vidomus , Jan Kyncl

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.