Saxofonista František Kop: Natěšenost střídá nejistota

4. únor 2021

Už více než dvacet let funguje na české scéně kvartet saxofonisty Františka Kopa. Po delší době nyní vydal nové album, o kterém jsme se bavili v pořadu Jazzové novinky.

Hudebník působil mimo jiné v doprovodné kapele Hany Hegerové a můžeme ho znát i z dechové sekce funkových J.A.R. Jak říká, na desce kvartetu se snažil nově vyvážit poměr mezi improvizací a předem psanou hudbou. 

„Hrajeme spolu více než dvacet let a i skladby obsažené na albu hrajeme řadu let. Své spoluhráče jsem ale chtěl ve studiu překvapit a během loňské karantény jsem připravil nová aranžmá. Verze na albu jsou tak jiné než znáte z klubu,“ vysvětluje Kop. Také proto se nové album jmenuje News of the Past. 

Při natáčení alba ve studiu na Svárově se kombinovalo živé hraní s hraním se sluchátky na předem připravená aranžmá. „Nebylo to typicky jazzové nahrávání, ale svým způsobem experiment. Jednu ze skladeb jsme hráli poprvé až ve studiu,“ říká Kop. 

Album obsahuje převážně skladby leadera, dvě napsal pianista Petr Malásek. František Kop v rozhovoru reflektoval i život kapely v mnoho měsíců trvající nejistotě karantény; formace spolu hrála živě naposledy v říjnu. „Tolik měsíců nehrát, to hudbu nutně poznamená. Natěšenost před koncertem tak občas střídá nejistota,“ vysvětluje. 

František Kop v současnosti připravuje další sólový projekt s několika přizvanými hosty, který vzniká v jeho domácím studiu. „Nepůjde striktně o jazz,“ dodává na závěr rozhovoru. 

Spustit audio