Skladatelskou soutěž OSA vyhrál Tomáš Sýkora

11. červenec 2013

Soutěž mladých jazzových autorů do 35 let vyhrál pianista a skladatel Tomáš Sýkora. Cenu převzal ve středu 10. července v Praze v rámci Bohemia Jazz Festu.

„Každý rok se nám hlásí více a více mladých skladatelů. Tři ze čtyř dosavadních výherců jsou přitom žáci Karla Růžičky. Tak se mi zdá, že asi dělá něco dobře,“ říká pořadatel soutěže a „tvář“ Bohemia Jazz Festu Rudy Linka.

Sýkora vyhrál cenu OSA se skladbou Song About Šoša z alba jeho skupiny Nedaba (poprvé vyšla na CD v roce 2009). Poslechněte si ukázku:



Letos porota obdržela 20 přihlášek, tedy více či méně kvalitních jazzových skladeb. Čím zaujala právě ta Sýkorova? „Já mohu mluvit jen za sebe, ale pro mě je nejdůležitější přirozenost a plynulost spojená s dostatečnou dávkou originality a překvapení,“ vysvětluje za porotu Rudy Linka.

Sýkora, absolvent VOŠ Jaroslava Ježka a nyní student HAMU, vedle zmiňované Nedaby píše i hudbu pro divadlo a film či vede crossover formaci Wrgha-Powu Orchestra.

Porotu soutěže tvořili letos vedle Linky pianisté Milan Svoboda a Emil Viklický. Vítěznou kompozici Sýkora zahrál na Staroměstském náměstí ve středu právě se skupinou Nedaba a převzal i šek od OSA na 30 000 Kč.

Linkův Bohemia Jazz Fest soutěž spolu s OSA pořádá čtvrtým rokem (v minulosti ji vyhráli Martin Brunner, Petr Beneš nebo Jan Jirucha) a rád by v tom pokračoval. Jak tvrdí, soutěží mladých skladatelů chtějí hlavně zviditelnit začínající autory v médiích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio