Stop Time: Čeští jazzmeni hledají inspiraci v New Orleans

8. červenec 2019

V červencovém díle reportážního pořadu Stop Time jsme se vydali do samé kolébky jazzu, do New Orleans. Julie Urbišová byla v patách třem českým hudebníkům, kteří se vydali na festival do Francouzské čtvrti. Celý záznam poslouchejte v audiu!

Kdybyste chtěli vědět, kde se na jaře pohybuje nejvíce fanoušků jazzové hudby na světě, byl by to určitě New Orleans. Na festival French Quarter Fest přijíždí do města lidé z celého světa. A slyšet byla i čeština. Miloš Kejř, Martin Masáček a Barbora Vágnerová spolu běžně v Česku hrají v kapele J. J. Jazzmen. Do města u břehů Mississippi přijeli načerpat inspiraci, ale také zahrát si v místních klubech. 

French Quarter, neboli Francouzská čtvrť, se v New Orleansu přezdívá historickému centru. Jazzový festival v jeho ulicích vznikl kdysi v 80. letech především pro zdejší. Centrum se vylidňovalo a přilákat obyvatele z předměstí zpátky za hudbou se pořadatelům zdálo jako dobrý nápad. Ukázalo se, že mají pravdu. Za 36 ročníků se ovšem k domácímu obecenstvu nabalily tisíce lidí odjinud. 

Barbora Vágnerová, Martin Masáček a Miloš Kejř ‒ trojice, která pravidelně vystupuje v pražské Redutě, Jazz Docku a taky v zahraničí. V New Orleansu si všichni tři během své dubnové návštěvy zahráli v několika známých klubech ‒ například ve slavném Little Gem Saloon, kde na začátku 20. století hráli například slavní Buddy Bolden nebo Jelly Roll Morton. A během koncertů na čtyřdenním festivalu našli čeští návštěvníci nejednu inspiraci. 

Nezaměnitelná atmosféra

„Atmosféra a architektura Francouzské čtvrti k tomu všemu, co se tu děje ‒ k té muzice ‒ je nenahraditelná,“ říká nadšeně Miloš Kejř na začátku naší procházky neworleanským centrem. Bubeníka Miloše jeho doprovod označuje jako takového českého ambasadora New Orleansu v Česku. Právě jeho dlouholetá přátelství s mnoha zdejšími muzikanty také kapele J. J. Jazzmen otevírají dveře do neworleanských hudebních klubů.

Přecházíme k Mississippi a nedá mi se nezeptat, jak na českou výpravu působí tato mohutná řeka. „Na mě to působí relaxujícím dojmem. Ale musím říct, že celkově, že ta atmosféra tady je tak krásně vítající, že jsme se nikdy nesetkali s nikým, kdo by byl nepříjemný. A to včetně muzikantů, kteří nás přivítali na pódiu, bylo to nesmírně přátelské a profesionální a navíc s tím, že si lidé tu hudbu naplno užívají,“ dělí se o dojmy zpěvačka Barbora Vagnerová. 

Mezi její největší zážitky patřilo vystoupení v legendárním klubu Little Gem Saloon, který otevřel dveře poprvé v roce 1903 a který majitelé před sedmi lety celý zrekonstruovali.  V nádherném prostoru na ulici South Rampart Street, která vždy bývala dějištěm zábavy pro zdejší afro-americké obyvatele, hráli čeští muzikanti s kapelou klarinetisty Evana Christophera. 

Různí členové J. J. Jazzmen Bandu sem do New Orleansu jezdí už 18 let. Letos si trojice během týdenního pobytu zahrála téměř každý večer na 3 místech. Kromě Little Gem Saloon navštívili a potěšili publikum taky v Musical Legends Park a přímo na Bourbon Street, ve Fritzel's European Jazz Pub. 

Letošní návštěva části kapely J. J. Jazzmen určitě nebyla poslední. Zpěvačka Barbora Vágnerová a suzafonista Martin Macáček shodně hodnotí festival jako přelomový v jejich životě a je jim jasnou inspirací brzy se do Louisiany vrátit. „My jsme se tady potkali s muzikanty, kteří se do New Orleansu přestěhovali z jiných míst a říkali, že přijeli původně na festival a už tady zůstali. A my to teď s Martinem máme podobně,“ hodnotí Barbora.

Spustit audio

Související