Tři nová alba Františka Uhlíře

3. červenec 2020

Basista František Uhlíř slaví koncem měsíce své 70. narozeniny a letos si k tomuto jubileu nadělil hned tři nová alba. Právě o nich byla řeč v červencovém Rozhovoru měsíce, který si zde můžete poslechnout ze záznamu.

„A Step Into Light“ je novinka tria MUH, které vedle Uhlíře tvoří italský pianista Roberto Magris a český bubeník Jaromír Helešic. Album vyšlo v lednu 2020 u vydavatelství Jmood, se kterým klavírista Magris dlouhodobě spolupracuje. 

Uhlíř se s tímto hudebníkem a zároveň někdejším manažerem terstského přístavu seznámil v roce 1984 na jazzovém festivalu v pražské Lucerně. Jak v rozhovoru líčí, delší dobu si potom navzájem vyměňovali nahrávky. Nyní spolu hrají v jedné kapele a vydávají alba, která dosahují úspěchů i ve Spojených státech. 

Ve znamení sedmiček

Zatímco The MUH Trio je několik let fungující skupina, v případě alba „Story Of My Life“ jde o jednorázový projekt, který si František Uhlíř nadělil jako dárek ke svým letošním kulatinám. A protože jde o narozeniny sedmdesáté, použil sedmičku jako klíč k celé rozsáhlé skladbě. Ta má totiž vedle prologu sedm částí a nahrála ji sedmičlenná skupina. 

Známý basista popisuje, jak oslovil nejprve „saxofonistu a úžasného muzikanta“ Andyho Schofielda, který se na některých částech suity podílel také jako aranžér. Dále na albu účinkují bratři Tomšíčkové (František na trubku a Přemysl na trombon), pianista Stanislav Mácha, bubeník Marek Urbánek a dechovou sekci doplňuje tenorsaxofonistka Suzanne Higgins, manželka Andyho Schofielda. 

„Potřeboval jsem, aby se na albu ozvaly nejzákladnější věci, které jsem v životě zažil,“ napovídá František Uhlíř, podle jakého klíče suitu skládal. Pod částí pojmenovanou Home se tedy skrývají hudební vzpomínky na jeho otce, který byl také muzikant a letos by se dožil sta let. Youth jsou „hříchy mládí“, muzikantské začátky a období, kdy budoucí profesionální kontrabasista hodně sportoval a hudbu neměl vždy na prvním místě.

František Uhlíř

Třetí část se jmenuje Ústí–Brno–Praha a popisuje cestu, která Uhlíře „vede z rodného města na studia na brněnskou konzervatoř a poté do Armádního uměleckého souboru do Prahy“. V rozhovoru popisuje nejen všech sedm částí suity, ale také svou hudební historii včetně prvního angažmá u Linha Singers a následujícího klíčového období u Karla Velebného. 

Souznění generací

I když je Story of My Life především autorské album, vynikne na něm i Uhlířův kontrabas. „Jeho role je ale odlišná ve srovnání s tím, jak hrajeme s triem. Tam je větší svoboda, zatímco v případě sedmičlenného tělesa se musí více ctít ansámblové hraní. I ve suitě jsem ale chtěl ukázat kontrabas jako sólový nástroj. Jedná se o část s názvem Children,“ prozrazuje autor. 

Třetí album, které v Rozhovoru měsíce představí, nese název „Old Souls“. Trio KUH, které je nahrálo, tvoří opět Uhlíř s Jaromírem Helešicem a vedle nich rakouský kytarista Edi Köhldorfer. František Uhlíř dříve spolupracoval s kytaristou Darko Jurkovičem a v tomto novém projektu se ke kytaře vrátil. „Ty dva strunné nástroje spolu krásně souzní,“ pochvaluje si. Album Old Souls, které by mělo vyjít ve druhé polovině července 2020, nabízí výhradně autorské skladby Františka Uhlíře a Ediho Köhldorfera. 

autor: Milan Tesař
Spustit audio

Související