Zpěvák Kurt Elling v Jazz Testu: Otázky, nejen politické

16. květen 2018

Kurt Elling se chce novým albem The Questions vyjádřit k současnému politickému dění. Můžeme mu věřit interpretaci protest songu Boba Dylana? Sledujte Jazz Test a dozvíte se více!

„Kurt Elling je natolik všestranný, že mu i protest song věřit můžeme,“ říká na úvod Jazz Testu recenzent Tomáš S. Polívka. Zpěvák se na albu vrací k interpretaci písně American Tune z repertoáru Paula Simona, která se původně vymezovala vůči politice prezidenta Nixona a i dnes je stále aktuální.

Dylanova A Hard Rain's A-Gonna Fall sice odkazuje k politice, ale podle Polívky nejde celkově o politické album. „To by bylo hrubé zjednodušení, Elling se nevyjadřuje jen k politice. Například ve zhudebněné básni Franze Wrighta se dotkl i tématu lidské smrtelnosti,“ vysvětluje autor recenze.

Kurt Elling

Zajímavostí je Ellingův nový text na Pastoriovu skladbu A Secret in Three Views, v němž cituje verše a myšlenky súfijského mystika Džaláleddína Rúmího. „Tady se posunul až do přemýšlení o transcendentnu.“

Z toho všeho brzy vyplyne, že základem alba není jen politika, ale spíše oslava lidského kritického myšlení. „I proto vetknul do motta svého alba Rilkeho citát o tom, že máme milovat otázky. Odtud i název alba: Questions ‒ Otázky.“

Ševci se drží svého kopyta: Album Larryho Goldingse jsme podrobili Jazz Testu

Goldings, Bernstein, Stewart ‒ Toy Tunes v Jazz Testu

Trio Goldings, Bernstein, Stewart bývá považováno za jedno z nejlepších varhanních trií současnosti. Jak jim dopadla jejich už dvanáctá společná deska? Sledujte Jazz Test a dozvíte se více!

Ve zmiňovaném protest songu Boba Dylana hostuje známý saxofonista Branford Marsalis, s nímž Elling spolupracoval i na albu Upward Spiral.

„Vylámat si na této skladbě zuby je velmi jednoduché, protože těmto písním nesluší vyumělkované podání. Elling však její poselství nese dál, i když ji podal jinak než originál,“ říká Polívka.

Recenzent ocenil schopnost Ellinga spojit různé žánry a přitom udržet album pohromadě. „Koncept naplňuje od začátku do konce, a přitom se mezi skladby vejde standard Skylark, rocková balada Petera Gabriela nebo i zmíněné protest songy.“

Kurt Elling si do diskografie připsal další nadstandardní nahrávku. Napište nám do komentářů k videu, co si o ní myslíte vy!

Podívejte se na klip ke skladbě American Tune:

Recenze k jádru věci a bez velkých vytáček ‒ to je nový formát videorecenzí jazzových alb, který přináší od února Český rozhlas Jazz. Přední jazzoví kritici představují klady a zápory čerstvě vydaných alb. A mají na to jen pár minut. To vše nejen v audiu, ale i v perfektní obrazové kvalitě.

 

Jazz Test č. 8

Kurt Elling – The Questions

Kurt Elling – zpěv

Stu Mindeman – piano, Hammond organ

Joey Calderazzo – piano

John McLean – kytary

Clark Sommers – basa

Branford Marsalis – saxofony

Marquis Hill – trubka, křídlovka

Jeff „Tain“ Watts – bicí

www.kurtelling.com

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.