Britský pianista Ivo Neame v Jazz Testu: Zvukový experiment na půli cesty

18. duben 2018

Nové skladby, nová kapela, nový zvuk. Novinka Ivo Neameho slibuje víc, než nakonec dokázala splnit.

Jméno Ivo Neameho nemusí být posluchačům Českého rozhlasu Jazz neznámé. Brilantní pianista a originální skladatel figuruje v kapelách Phronesis, Kairos 4tet či v projektech skvělého norského saxofonisty Mariuse Neseta. Nepochybně zajímavá jsou jeho vlastní uskupení, s nimiž natočil například desky Strata či Yatra.

Marius Neset – Birds

02841584.jpeg

Maria Neseta tituluje hudební tisk za „nejtalentovanějšího norského saxofonistu od dob Jana Garbarka.“ Jeho novinku Birds jsme zvolili Albem týdne.

Tisková zpráva k novému albu budí velká očekávání. Hovoří se v ní o začátku nové éry a zcela novém soundu Neameho kapely. Po boku mu stojí úplně nová setava hudebníků – George Crowley na tenor saxofon, Tom Farmer na kontrabas a za bicími James Maddren.

Očekávání jsou do jisté míry naplněna. „Hned úvodní skladba Vegetarians není podobná ničemu, co jsme od Neameho dosud slyšeli,“ říká v Jazz Testu recenzent Jan Kyncl. Na první poslech zaujme přímočarým groovem, poměrně jednoduchou strukturou a hlavně využitím velké škály zvuků a efektů. „To je oproti akustickému a více jazzovému albu Strata velký rozdíl,“ říká Kyncl.

Ivo Neame – Moksha v Jazz Testu

Velkou část alba tvoří velmi propracované, sofistikované a vícevrstvé kompozice. Neame prokazuje celkem jasně, že patří mezi nejvýraznější jazzové skladatele na současné britské jazzové scéně.

Interview s Phronesis o albu Parallax

03599033.jpeg

Nenápadné skandinávsko-britské trio Phronesis patří po deseti letech společného hraní mezi nejlepší jazzová tria v Evropě. Prestižní britský měsíčník Jazzwise je loni popsal jako "nejnápaditější klavírní trio od dob slavného E.S.T."

Nicméně překvapení z úvodu v druhé polovině alba poněkud vyprchává. „Ocitáme se v již probádaných vodách moderního jazzu, kterým se prezentuje celá řada současných kapel. A to je trochu škoda, protože nezvyklý zvuk z úvodu je plusem celé desky.“

S ohledem na jeho předchozí alba je patrné, že se Ivo Neamemu podařilo vytvořit si jedinečný, rozpoznatelný kompoziční styl, což je meta, které dosáhne jen hrstka jeho kolegů.

Mínusem může být fakt, že po zvukově zajímavé lince z úvodu nahrávky nešel Ivo Neame poněkud důsledněji a neodvážil se více experimentovat i na zbytku alba. „Pianistova deska deska Moksha tak zůstala nějak na půli cesty, nicméně cesty zajímavé a objevné, kterou se vyplatí i nadále sledovat,“ uzavírá recenzent.

Podívejte se na klip k albu Moksha:

Recenze k jádru věci a bez velkých vytáček ‒ to je nový formát videorecenzí jazzových alb, který přináší od února Český rozhlas Jazz. Přední jazzoví kritici představují klady a zápory čerstvě vydaných alb. A mají na to jen pár minut. To vše nejen v audiu, ale i v perfektní obrazové kvalitě.

Jazz Test č. 6

Ivo Neame – Moksha

Ivo Neame – klavír, Fender Rhodes, Mellotron, Hammondovy varhany Nord Lead George Crowley – tenor saxofon

Tom Farmer – kontrabas

James Maddren – bicí

www.ivoneame.co.uk

autoři: Petr Vidomus , Jan Kyncl